Интересно е тоа што цвеклото може да помогне да се одреди нивото на киселина во желудникот. Сè што треба да направите е да го јадете овој зеленчук и потоа да ја проверите бојата на урината.

Ако урината ви е чиста, тоа значи дека имате нормална количина на киселина во стомакот. Ако имате розова урина, киселината во стомакот е прилично слаба.

Ако немате доволно киселина во желудникот, нема да можете правилно да ги варите протеините и тие ќе навлезат во тенкото црево во форма на протеински фрагменти, а не на амино киселини.

Затоа, ова може да доведе до голем број проблеми, од кои најчест е цревото кое протекува. Овој синдром обично се развива кога честичките на глутен прават дупки во тенкото црево, што им овозможува на несварените состојки на храната да стигнат до крвотокот.

Advertisement

Покрај зголемениот ризик од навлегување во цревата, неправилната апсорпција на витаминот Б12 може да доведе и до замор. Со други зборови, не само што ќе се развијат вашите проблеми, туку и цело време ќе бидете уморни и исцрпени.

Сепак, нема потреба да се грижите! Со оглед на тоа што цвеклото ви дава основни информации за тоа дали имате доволно киселина во организмот или не, на вас останува да го решите овој проблем.

Ако вашата урина е розова по конзумирање на цвекло, тоа значи дека вашата pH вредност е ниска.

Ако е така, треба да се направи следново:

1. Пијте две чаши вода 15 до 30 минути пред јадење

Водата пред јадење му дава на вашиот стомак „перница“ која го штити од киселина.

2. Земете голтка органски јаболков оцет

Пијте јаболков оцет непосредно пред оброк за да ја намалите киселоста на желудникот. Користете една лажица оцет и една чаша вода.

Придобивките од консумирање цвекло

Покрај тоа што дава повеќе информации за киселата состојба на телото, цвеклото има широк спектар на здравствени придобивки.

Еве некои од нив:

1. Антиканцерогени својства

Некои пациенти користеле цвекло во прав разредено во вода, што довело до намалување на туморот. Сокот од цвекло има силен хранлив профил полн со антиоксиданси, фолна киселина и калиум.

2. Најдобрата храна

Цвеклото е една од 5-те здрави намирници. Го подобрува варењето, либидото, го намалува високиот крвен притисок итн.

3. Борба против воспаление

Поради високата содржина на бетаин, хранлива состојка која ги штити протеините, клетките и ензимите, цвеклото исто така успешно се бори против воспалението, ги штити внатрешните органи и го спречува развојот на хронични болести.

4. Поддршка за детоксикација

Пигментите во цвекло го поддржуваат процесот на детоксикација на телото во фаза II, во која токсините се врзуваат за други молекули за да се исклучат од телото.

Извор: agrosavjet.com

Advertisement