Изјавите на детскиот пулмолог Бранимир Несторовиќ привлекуваат големо внимание, особено кога споделува совети како да се однесуваме на природен начин.

Истото е случај и со неговите изјави за magazin.novosti.rs, каде што тој ги сумираше своите искуства со пациентите и ги откри тајните на неколку методи на алтернативен третман, како да се заштитите навреме од вируси што доаѓаат во зима и кои го намалуваат имунитетот На Тој, исто така, објасни што е ајурведска медицина.

– Ајурведата е најстарата медицина во светот. Ајурведските растенија имаат одлични ефекти, но според мое мислење, принципот на доведување на телото во рамнотежа со околината е поважен. Принципите на Ајурведата се филозофски, не се работи за лекување на болести, туку за постигнување рамнотежа помеѓу човекот и околината – објасни докторот и советува:

– Кога ќе дојде зимскиот период, имунитетот природно опаѓа. Постојат многу начини за зајакнување на имунитетот. Едната е прошетка по студениот воздух, која трае до еден час. Вториот е престој во сауна, исто така до еден час. Користете храна богата со растителни влакна, зеленчук, морска риба најмалку двапати неделно, по можност печена, а не пржена.

Advertisement

Коприва, лук и орев

– Дефинитивно знаеме дека психолошкиот стрес доведува до сериозно потиснување на имунолошкиот одговор. Стресот активира одговор кој во основа има активирање на симптомот, и сето тоа оди на штета на активноста на имунолошкиот систем и интелектуалните функции. Затоа, постигнување состојба на релаксација, вежби за дишење, добар сон, медитација е секогаш добро за имунолошкиот систем – докторот советува и препорачува три народни лекови за зајакнување на имунолошкиот систем:

– На прво место е лист од коприва, на второто секогаш би ставил лук, а на трето орев.

Копривата содржи бројни имуностимулаторни и антиканцерогени супстанции, и лук и брокула супрона соединенија кои се изразени антиоксиданси. Оревот е храна со многу корисни материи, некои од нив, џунглата, на пример, се единствени само за него.

Д -р Несторовиќ вели дека се што помага треба да се користи за време на третманот. Ако постои ефикасен лек, зошто да не го користите. Ако некое растение има одлични ефекти, на пример имела во регулирањето на шеќерот, како имуностимулативно и антиканцерогено растение, зошто да не го користите.

Advertisement