Иако температурата од околу 22 степени се смета за нормална и прифатлива, има и такви за кои ова не е идеална температура. Зошто е тоа така?Перцепцијата на температурата зависи од полот и возраста.

Всушност, жените честопати се постудени од мажите, а постарите луѓе почесто се жалат на студенило отколку помладите. Мажите обично имаат повеќе мускулна маса и работата на нивните мускули создава топлина. Иако жените чувствуваат студ поинтензивно, тие можат да го поднесат подолго од мажите благодарение на порамномерната распределба на маснотиите во телото.

Ако се движиte повеќе, рацете и нозете ќе и се потопли. Сепак, жените треба да работат повеќе за да ја одржат телесната топлина. Бидејќи топлината прво се акумулира во виталните органи, остава помалку енергија за затоплување на екстремитетите, така што жените имаат поладни раце од мажите.

Научниците од Универзитетот во Јута измериле просечна температура од 32,3 степени во машките раце, а само 30,7 во женски раце. Температурата на телото исто така може да варира за време на менструацијата, пишува Miss7. Топли бранови и треска може да укажуваат на лоша здравствена состојба Меѓутоа, ако често сте настинати или имате топли бранови, тоа може да биде знак дека имате здравствен проблем. Овие можат да бидат симптоми на анемија, неухранетост или болест на тироидната жлезда

Advertisement

Ако често имате треска и чувствувате настинка, треба да разговарате со вашиот лекар за тоа.

Стресот исто така може да биде причина за чувство на топлина или студ.Кавгите, бескрајните списоци со задачи и напорниот календар на обврски, исто така, можат да влијаат на нашето чувство за температура – нашето тело едноставно не сака стрес. Невропсихологот Мајкл Линч за Woman’s Health изјави: „Кога сме под стрес, автономниот нервен систем почнува да работи и крвта се насочува кон внатрешните органи. Тогаш е во ставот „борба или бегство“.

На перцепцијата за температурата влијае и тоа колку сме среќни

Ако сме среќни и задоволни, нашата температура ќе биде во ред.

Научниците од Универзитетот во Торонто открија дека луѓето кои се чувствуваат изолирани, осамени или депресивни, почесто чувствуваат студ. Но, ако поминуваме време со луѓе што ги сакаме, се чувствуваме топло. Чувството на топлина што често го чувствуваме во близина на нашите сакани има вистински причини – ние сме почувствителни на топлина и се чувствуваме посреќни и попријатни отколку кога сме меѓу странци.

Advertisement