Не заборавајте да го исчистите уредот помеѓу употребите!

Експерт за храна предупреди на алармантните опасности од користење на пржење на топол воздух кога станува збор за сланина.

Популарниот електричен апарат за домаќинство има многу предности, бидејќи ја готви храната за неколку минути – и е поздрава опција бидејќи не мора да додавате масло во садот. Меѓутоа, доколку на топол воздух ја изложите најпопуларната зимска магија – сланината , можете да ја направите неколкукратно поопасна за вашето здравје.

Фритеза на топол воздух му дава сосема нова димензија на терминот „ пржење“ . Со него ќе заборавите на бескрајното додавање масло, дополнителни салфетки и салфетки од страната кои служат за впивање на маснотиите од храната и најважно – грижата на совест при конзумирање на вашите омилени јадења.

Advertisement

Пржењето во оваа длабока пржење вклучува циркулација на топол воздух околу храната, што е неспоредливо поздрава алтернатива на класичното пржење, бидејќи не бара додавање масло или други масти за храната да биде готова.

Недостатокот на масло, исто така, значи помалку хаос, помалку непријатни мириси , како и помали шанси да го загори ручекот кој со нетрпение го очекувате. Сепак, постојат некои намирници кои кога се изложени на топол воздух може да предизвикаат повеќе штета отколку добро , прво и најважно е сланината.

Диететичарката Бренда Пералта објаснила дека сланината е исклучително масна, а доколку ја испржите во пржење може да предизвика несреќа во вашиот дом и да предизвика непријатни мириси.

– Тоа е мрсна храна, а при пржење маснотиите може да капнат и да предизвикаат чад или прскање. Ова може да го отежне рамномерното готвење на сланината, а исто така може да произведе многу чад и мириси. Кога сланината е сирова и треба да се пече, може да остане непечена на некои места, бидејќи топлиот воздух е дефинитивно послаб од рерната, па ризикувате да добиете труење со храна . Фритезите исто така може да станат опасни поради акумулацијата на маснотии од сланина што доведува до чад.

Маснотијата од сланина се распрснува на грејниот елемент на пржењето, предизвикувајќи апаратот да почне да пуши пред мирисот на изгорена храна да го исполни воздухот.

– Лентата сланина е мала и деликатна храна и може да биде тешко да ја превртите или извадите од корпата за пржење без да ја скршите .

Друг експерт рече дека е важно да се мие фритезата што е можно редовно за да се избегне ризикот од контаминација на храната. Според Кандес Зона-Мендола, уредник на блог за безбедност на храна и параправник во адвокатска фирма за безбедност на храна, ако готвите храна во валкана фритеза и не ја чистите „помеѓу употребите“, „има многу поголем ризик од контаминација на храната . _

Advertisement