Прополисот е природен антибиотик, добар при превенција од сезонски болести и смалува ризик од заболување дури за 53% отсто.

За разлика од синтетичките антибиотици, прополисот не делува само на бактериите, туку и на вирусите, а и самите бактерии не можат да станат отпорни на него. Поради неговата сестраност, се нарекува „лекот на 21 век“. Внимание при употреба им се препорачува на астматичарите и хронично болните, кои пред негова употреба треба да се посоветуваат со стручно лице.

Прополис-капките обично се земаат два-три пати на ден, така што на лажичка со мед или шеќер се капнуваат околу 20 капки. Корисни се и спреевите за грло и нос на база на прополис.

Добар е и за дијабетичарите. Може да го намали оштетувањето на бубрезите и црниот дроб. Ги разградува масните станици.

Advertisement

Лечи се’ – од алергии до вирусни инфекции. Артритис, пореметување во зглобовите, екзема и дерматитис. Корисен е и како превенција од настанок на тумори.

Advertisement