Дали знаете дека можете да ги излекувате проширените вени со помош на домати? Можете да го направите тоа и со зелени и со зрели домати.

Третман на проширени вени со зелени домати

Измијте неколку зелени домати и исечете ги на парчиња или прстени. Потоа ставете ги на јазлите на проширените вени и на капиларната мрежа на вените. Ако е потребно, премотајте назад. Чувајте ги доматите на овие места додека не почнете да чувствувате благо скокоткање.

Отстранете ги доматите веднаш штом ќе почнат да ве горат и измијте ги вените со ладна вода. Резултатите треба да бидат видливи наскоро. Процесот треба да се повторува пет пати на ден, по можност по ред.

Advertisement

Две недели по оваа терапија треба да исчезнат јазлите на вените, како и отечените вени и болката што ја чувствувате.

Покрај зелените домати, можете да користите и зрели црвени домати.

Третман на проширени вени со зрели црвени домати

Овој третман е сличен на претходниот. Зрелите домати треба да се измијат, исечат на парчиња и да се стават на болни вени да отстојат 3-4 часа. Преклопете ги за да ги прицврстите. По некое време ставете нов домат. Најдобро е овој третман да се прави навечер или навечер.

Времетраењето на третманот зависи од личноста. Овој третман можете да го спроведувате цело лето во комбинација со терапија со зелен домат.

Доматот има лековити својства бидејќи има супстанца која има својства слични на аспиринот. Оваа супстанца делува како антикоагулант, ја разредува крвта и ја подобрува циркулацијата. Покрај тоа, доматите содржат флаваноиди кои ги зајакнуваат ѕидовите на крвните садови.

Advertisement