Кога има расцутена кантарион / кантарион по ливадите од кои можете да направите лековито масло од кантарион. А како да направите масло на наједноставен начин, прочитајте понатаму во текстот.

Масло од календула:

Постојат различни рецепти, сооднос, количини и времиња на берба, но следниов метод генерално се смета за многу, многу добар:

Оставете тегла полна со неразвиени пупки и цветови на растението речиси до врвот неколку часа или еден ден, за да се свиткаат малку. Потоа истурете 1 л. домашно маслиново масло (може да е друго квалитетно масло: макадамија, бадем, сусам, лешник).

Advertisement

Добро затворете ја теглата – затворете ја – оставете ја да отстои на сонце 6 недели, протресете ја неколку пати на ден. После тоа, процедете го маслото најмалку 2 пати преку густа ленена крпа.

Ова масло се користи за подмачкување на красти, осип, лице, тело, но и хемороиди. Како ваша доза на активни состојки, можете слободно да пиете 3 × 1 лажичка масло секој ден, со парче леб – по вкус.

Ова масло се користи за масажа на болни екстремитети, лекување на рани и изгореници, вени.

Кај жените, при хронични воспалителни процеси на гениталните органи, пожелно е да се остави целиот тампон да го впие маслото околу 15-20 минути и нормално да се нанесува. Менувајте 3 пати на ден секогаш свежо натопено, подолг период.

На овој начин успешно се лекуваат габични, па дури и бактериолошки, па и некои вирусни заболувања, се поттикнува саморегенерација на оваа област, а помага и при енергетски и емоционални проблеми поврзани со гениталните органи.

Извор: studio-martina-natura.hr

Advertisement