Предијабетис значи дека количината на шеќер во крвта е поголема отколку што треба да  иде, но уште не е доволно висока за да се класифицира како дијабетис тип 2.

Симптоми на дијабетис се: жед, зголемено уринирање, хроничен замор, брзо губење на тежина, рани кои бавно се лекуваат или воопшто не се лекуваат….

Меѓутоа постои уште еден начин да се дијагностицира дијабетис.

Ова се чекорите:

Advertisement

– Држете еден прст ако сте маж, а не држете прст ако сте женско.
– Држете еден прст ако мислите дека не сте доволно физички активни, а ниеден ако мислите дека доволно вежбате.

– Држете еден прст ако некој од вашето семејство боледува од дијабетис, а ниту еден прст ако никој досега ниту во минатото немал сличен проблем.

– Држете еден прст ако имате проблеми со хипертензија, а ниту еден прст ако вашиот крвен притисок е стабилен.

– Држете три прсти ако сте дебели, два прсти ако сте малку подебели отколку што треба, еден прст ако имате неколку вишок килограми и ниту еден ако имате нормална телесна тежина.

Ако ги држите сите петпрсти тогаш постои можност да имате предијабетис. Овој вид дијагноза го користат повеќе истражувачи и веруваат дека е добар за процена.

Доколку постои можност да имате предијабетис би требало да направите тест на крвта за да се утврди ризикот да се развие дијабетис.

Advertisement