Експертски збор – Дали е доволен антибиотик?

Веќе ни е познато дека здравјето на нашите црева е исклучително важно и нешто што не смееме да го занемариме, но и дека за нивно правилно функционирање, меѓу другото, пресуден е и добриот избор на пробиотски препарат. Знаеме и дека секој лекар неминовно ќе ни препише адекватен пробиотски препарат покрај антибиотици. За да дознаеме зошто е тоа така, решивме да разговараме со доц. д-р ск. Невена Ивановиќ, доцент на Катедрата за броматологија на Фармацевтскиот факултет во Белград.

Која е врската помеѓу антибиотиците и здравјето на нашите црева?

Дијареата (дијареа) предизвикана од употреба на антибиотици е честа клиничка состојба и може да се појави кај дури 50% од пациентите кои се на антибиотска терапија. Настанува поради нарушување на рамнотежата во цревната микрофлора и е последица на губење на корисни бактерии кои покрај „лошите“ што сакаме да ги елиминираме, се чувствителни и на дејството на антибиотиците. Вака предизвиканата дијареа може да се појави веднаш по примената на антибиотици или дури 4-8 недели по завршувањето на антибиотската терапија. Се смета дека бактеријата Clostridium е причина за една третина од ваквите нарушувања. Исто така, оваа бактерија е главната причина за воспаление на дебелото црево предизвикано од употреба на антибиотици.

Advertisement

Какви проблеми може да се појават со дијареата предизвикана од употреба на антибиотици и колку е таа опасна за нашето здравје?

Се карактеризира со симптоми кои се движат од блага до крвава дијареа, со присуство на абдоминална болка, често придружена со треска. Состојбата може да биде многу сериозна и може да бара хоспитализација. Се проценува дека во Соединетите Држави, дијареата предизвикана од антибиотици е одговорна за дури 14.000 смртни случаи годишно. Сепак, дури и дијареата што не е опасна по живот може да ја намали ефикасноста на третманот на примарната инфекција.

Што можеме да направиме за да му помогнеме на телото да се справи со антибиотска дијареа?

Како и кај дијареата предизвикана од бактериски и вирусни инфекции , првата и најважна мерка е да се надополни изгубената течност, па затоа се препорачува често и во мали количини вода, благи чаеви и оризова вода. Исто така, може да се користат раствори за рехидратација кои се применуваат по совет на фармацевтот. Што се однесува до диетата, не ви се потребни рестриктивни диети, но треба да се воздржите од конзумирање на храна која може дополнително да ја иритира слузницата на желудникот или да ги зголеми стомачните проблеми, како пржена и мрсна храна, месни производи, мешунки, млеко и сладолед.

Дали и како можеме да ги спречиме овие типови на дијареа?

За среќа, постојат начини да се спречи развојот на дијареа индуцирана од антибиотици, а еден од нив е употребата на соодветни пробиотски препарати . Постојат бројни студии, како и препораки, кои укажуваат дека употребата на одредени пробиотски соеви е ефикасна. Според упатствата на Светската гастроентеролошка организација , се препорачува употреба на квасецот Saccharomyces boulardii , како и одредени пробиотски бактерии Лактобацили, како што е Lactobacillus rhamnosus GG . Комбинацијата на овие микроорганизми може да придонесе за одржување на рамнотежата во нашата цревна микрофлора и да ја направи помалку подложна на населување на лоши бактерии, а со тоа и на појава на инфекција.

Како да се избере вистинскиот пробиотски препарат?

Препорачувам производи кои само ја содржат горната комбинација на S. boulardii и Lactobacillus rhamnosus GG, бидејќи тие се добар избор за превенција од дијареа предизвикана од антибиотици. За да се обезбеди очекуваниот ефект, се препорачува да се започне со употреба на пробиотици паралелно со употребата на антибиотици, уште од првиот ден од пропишаната терапија. Важно е да се нагласи дека кога се споредуваат антибиотиците и пробиотиците, потребно е да се внимава временскиот интервал помеѓу нивното земање да биде најмалку 2 часа.

Исто така, бидејќи пробиотиците се живи микроорганизми, само кога се применуваат во оптимална количина, тие имаат благотворно влијание врз здравјето. Тоа практично значи следново: за да бидат ефективни пробиотиците, тие мора да пристигнат, не само да живеат на местото на дејство – во цревата, туку и во доволен број. На стабилноста на пробиотскиот препарат, а со тоа и на неговата ефикасност, влијаат многу фактори, а пакувањето на пробиотскиот препарат е една од најважните ставки.

Најдобар начин да се зачува бројот на пробиотски култури до истекот на рокот, а со тоа и ефикасноста на производот, е да се користи амбалажа која е апсолутна бариера за кислородот. Тоа се постигнува со користење на специјално пакување aTECH – кесички полни со инертен гас во кои се става блистерот со капсули. Така специјалното пакување го штити пробиотскиот препарат од негативни ефекти и гарантира дека ќе го има посакуваниот ефект до крајот на рокот на траење.

Затоа, при изборот изберете добар пробиотик , со тоа што ќе внимавате на комбинацијата на пробиотски култури во подготовката, но и на пакувањето кое ќе го гарантира нивниот број, стабилност и ефикасност. Моја препорака би бил пробиотикот EnteroBiotik® FORTE , бидејќи содржи комбинација од S.boulardii и LGG со загарантирана стабилност на препаратот до крајот на рокот на траење, благодарение на иновативното aTECH пакување.

Advertisement