Задолжително направете го тоа со маслинките пред да ги јадетеЕдинствената опција за консумирање маслинки е во форма на кисели краставички. Затоа, за да ги направите покорисни, треба претходно да ги десолинирате. Не е препорачливо да се купуваат несолени маслинки, бидејќи за да бидат стабилни без сол, тие се третираат со повеќе конзерванси.

Пред да ги осипете маслинките отстранете ги јамките од маслинките, бидејќи тие ја впиваат целата сол и конзерванси од маринадата или саламурата во која се наоѓаат. Ова е причината зошто не е добро да се голта.

Сами по себе, тие се корисни и содржат голем број активни супстанции кои ја смируваат стомачната микрофлора, но бидејќи маслинките веќе се третираат со хемикалии, конзерванси, бои и засилувачи, сето тоа го прави каменот токсичен наместо корисен.

Постепено ги ослободува супстанците кои ги апсорбира маслинката и на тој начин ја зачувува. Затоа, задолжително отстранете ги камчињата и потопете ги маслинките во многу ладна вода.

Advertisement

Променете им ја водата неколку пати додека не го достигнат посакуваниот степен на соленост. Ова може да потрае 1-2 дена во зависност од самите маслинки. Во водата можете да додадете малку свежо исцеден сок од лимон. Чувајте ги во фрижидер.

Advertisement