Здравјето на цревата е поврзано со здравјето на целиот организам.

Многу симптоми како што се неродени движења на дебелото црево, крв во столицата, надуеност, абдоминална болка и гадење може да ви предизвикаат сериозна анксиозност. Иако овие симптоми се поврзани со најсериозните болести, како што се туморите на дебелото црево, многу е важно да се нагласи дека постојат и други состојби кои ги придружуваат сличните или исти симптоми.

Нервни црева или синдром на нервозно дебело црево

Синдромот на нервозно дебело црево е најчеста хронична состојба која се карактеризира со болки во стомакот и нарушено празнење на дебелото црево, а добро е да се знае дека тоа е најчеста болест на дигестивниот систем.

Advertisement

Постојат бројни теории за причините за оваа состојба, но ниту една теорија не е целосна.

Еден сугерира дека синдромот е предизвикан од зголемени, абнормални контракции на дебелото црево и тенкото црево. Силните цревни контракции се причина за грчеви во стомакот, но нарушувањето на интестиналниот мотилитет не ја објаснува клиничката слика кај сите пациенти и не е јасно дали тоа е само еден од симптомите на болеста или нејзината главна причина.

Се чини дека луѓето кои имаат синдром на нервозно дебело црево често страдаат од зголемена ментална напнатост и стрес. Познато е дека напнатоста и стресот можат да предизвикаат дигестивни проблеми, но тешко е да се каже дека тие се нејзината причина. И покрај се, психијатрите се запознаени со оваа состојба, па затоа се советува минимална доза на антидепресиви за лекување, бидејќи се претпоставува дека причината лежи во недоволното количество на серотонин.

Нетолеранцијата на храна ги придружува и „нервозните црева“, што може да значи дека причината се алергиите. Одредена храна ги влошува симптомите на синдромот на нервозно дебело црево. Станува збор за млечни производи (лактоза), мешунките, при чие распаѓање се создаваат големи количини на гасови.

Кога постои сомневање за нетолеранција, најдобар пристап е таканаречената „елиминациска диета“, која исклучува одредена група на храна од исхраната.

Добро е да се знае дека оваа состојба се јавува и кај помладите, а двојно почесто се дијагностицира кај жените.

На кои симптоми треба да обрнам внимание?

Симптомите се многубројни и, како што наведовме, многу од нив укажуваат на посериозни состојби и болести. Вака можете да контактирате:

  • Абдоминална болка (спазматична болка, карактер на „одење“, променлив интензитет)
  • Наизменична дијареа и запек
  • Чести, меки, тенки, лигави, оскудни столици
  • Затвор од неколку дена или недели
  • Чувство на недоволно движење на дебелото црево
  • Надуеност
  • Засилени гасови
  • Рано чувство на ситост
  • Гадење и металоиди
  • Ги имам сите симптоми, дали можам да се опуштам?

Единствениот човек кој може да ви постави дијагноза е гастроентеролог. Она што е од суштинско значење е секако крвната слика и статусот на железо во крвта. Врз основа на разговорот со пациентот, лекарот ќе предложи дополнителни тестови врз основа на кои дефинитивно ќе може да утврди дали е во прашање симптомот на нервозно црево.

Како се лекува оваа болест?

Терапијата вклучува специјална диета и пробиотици. Во зависност од менталната состојба и нивото на стрес на пациентот, може да бидат вклучени аксиолитици, антидепресиви и често психотерапија.

Advertisement