Често се дискутира зошто секоја алуминиумска фолија има една мат и една сјајна страна и кој ние всушност треба да ја користиме за готвење.

Кога станува збор за готвење, можете да се опуштите – не постои вистинска страна на алуминиумска фолија што треба да се користи. Двете страни се подеднакво ефикасни при загревање на храната.

Тогаш, зошто алуминиумската фолија има различни страни?

Експертите велат дека ова е производствен процес и дека тоа се должи на загревање и истегнување на фолијата. Двата слоја фолија се спојуваат истовремено, бидејќи во спротивно би се скршила.

Advertisement

„Кога фолијата доаѓа во контакт со вториот слој, се формира мат страна. Светлата страна е онаа што не е во контакт со другиот слој. Сепак, ефектот е ист на двете страни “.

Многумина се загрижени за влијанието на алуминиумот врз здравјето, бидејќи со готвење во алуминиумска фолија, честичките се внесуваат преку храната.

Сепак, експертите заклучија дека таквите мали количини не претставуваат опасност по здравјето.

Advertisement