Црниот дроб е клучен орган во дигестијата и е задолжен за исфрлање на сите токсини од организмот. Тој ја филтрира и крвта од цревата и ги обработува и подготвува хранливите материи кои се претвораат во енергија.

Детоксикацискиот процес што го прави црниот дроб има два чекора – првиот е да произведе одредени ензими кои ги прават отровите помалку штетни за организмот, додека вториот чекор е спојување на тие токсини со молекулите за лесно да се исфрлаат од организмот.

Едноставно кажано, црниот дроб е многу ангажиран орган кој поради зголемениот внес на отрови во организмот, со исхрана или од околината, може успорено да работи.

Ова се знаците:

Advertisement
 1. Често чувствуваш замор, дури и при најмал физички напор
 2. Ти се појавува глабоволка што ти се манифестира во позадината на окото
 3. Имаш болки во зглобовите и мускулите
 4. Многу се потиш (телото ти ги исфрла токисните што кои црниот дроб не може да ги процесуира)
 5. Се мачиш со проблеми на кожата – акни и егзема
 6. Често се бориш со алергии
 7. Ти се јавува запек или пролив и тоа проследено надуеност и со болка во стомакот
 8. Се дебелееш иако не јадеш многу
 9. Тешко ти се вари храната кога јадеш помасна храна
 10. Не можеш да се ослободиш од лош здив
 11. Имаш проблем со хормоналниот баланс
 12. Тешко се конвентрираш и менталните задачи ти се голем напор
 13. Се чувствуваш анскиозно и депресивно без реална причина
Advertisement