Можеме со леснотија да кажеме дека лукот е една од најздравите и најкорисни храна на планетата.
Тој содржи голем број здравствени хранливи материи и може да обезбеди многу здравствени придобивки. Затоа секој ден треба да конзумирате лук.

Како што рековме, можете да ја користите оваа моќна состојка за спречување и лекување на многу различни здравствени проблеми, како што се: против проблеми со црниот дроб и болести, спречување и лекување на ќелавост, чистење на артериите и прочистување на крвта, олеснување на симптомите на настинка и грип, тој е исклучително корисен и при други респираторни проблеми итн.

И ова е интересно – лукот чисти затнати артерии – пишува здравствениот сајт zdrave.to.
Знаете ли дека Египќаните го џвакале суровиот лук, поради моќните антибиотски и лековити својства, додека се граделе пирамидите?

Најмоќното соединение во лукот е алицинот. Можете да го зголемите неговото дејство кога ќе го смачкате лукот, но ќе го уништите, ако го зготвите. Еве зошто треба да го смачкате, да го оставите за 15 минути и потоа да го изедете.

Advertisement

Можете да додадете малку растително масло и магдонос, за да се отстрани силната миризба. Зошто да ставите лук под перница? Веројатно сте слушнале дека некои луѓе ставаат лук под перница, пред да заспијат – за да го подобрат својот сон? Други луѓе ставаат лук во џебовите – за добра среќа.

И многу луѓе во светот, ги бришат тавите и тенџерињата со овој зеленчук за да ја отстранат негативната енергија, со која може да се инфицира храната. Затоа треба да се обидете со овој едноставен метод.

Само ставете чесне во џебот или под перница. Тоа ќе ви помогне да спиете многу подобро и ќе ви помогне да ја отстраните целата негативна енергија околу вас.

Advertisement