Дали сте слушнале за лековитите својства на еден од најчесто користените зачини во готвењето, а тоа е јаболков оцет? Многу луѓе се навикнати да го прифаќаат овој природен производ само како арома, вклучен во правењето прелив за салата или нешто друго. Вистината е дека јаболковиот оцет може да биде добар за нашето здравје, се додека знаеме како правилно да го користиме.

Пред да ви кажеме зошто се препорачува еднаш неделно да ги потопувате стапалата во јаболков оцет, ќе споделам дека овој производ содржи биолошки активни супстанции кои можат да ги елиминираат микробите и лошите бактерии кои придонесуваат за оштетување на нашето здравје.

Сепак, подобро е да се искористат својствата на суровиот јаболков оцет, наместо производ купен во продавница. Квалитетот на стоката не секогаш ги исполнува нашите очекувања. Ова особено важи за производите кои се нудат по ниска цена.

За да бидете сигурни дека потопувањето на стапалата во јаболков оцет благотворно ќе влијае на вас, ви предлагаме сами да го подготвите киселиот зачин. Тоа е многу лесно и речиси не бара време или напор. Како нè лекува јаболковиот оцет? Многу луѓе страдаат од разни заболувања на нозете.

Advertisement

Овие можат да бидат пченка, габични инфекции, бактериски инфекции или други. Ако имате калуси, на пример, направете бањање на нозете 45 минути. Треба да измешате два еднакви делови вода и јаболков оцет.

Покрај тоа, можете да додадете неколку капки есенцијално масло и на тој начин да го забрзате процесот на заздравување. Откако стапалата ќе ви бидат натопени во оцет 45 минути, користете пемза за да ја отстраните мртвата кожа. Кога ќе завршите со ова, нанесете крем за омекнување на стапалата.

• Спречува непријатен мирис во чевлите; • Ни помага да изгубиме тежина; • Помага во лекување на дигестивни проблеми; • Други. Искористете ги својствата на органскиот јаболков оцет и гарантираме дека ќе бидете навистина задоволни!

Advertisement