Зошто луѓето масовно почнаа да ставаат лути пиперки во чорапите

Експертите веруваат дека стапалата се тесно поврзани со остатокот од нашето тело. Во секоја нога има 72.000 нервни завршетоци, што одговараат на различни области на телото. Со напредувањето на возраста, циркулацијата на крвта во екстремитетите слабее. Излегува дека лутите пиперки не само што се јадат, можат да се стават и во чорапи, вели тој за НАВА на веб-страницата.

Можеби звучи чудно, но експертите имаат многу добри аргументи за тоа.Тука се: Лутите пиперки можат да ви ги загреат стапалата. Тие содржат капсаицин. Кога јадете нешто што ја содржи оваа состојка, тоа ја зголемува циркулацијата на крвта во вашето тело. Овој трик е особено ефикасен при екстремен студ.

Докажано е дека квалитетот на сонот може да се подобри само со подигање на температурата на нозете.Најлесен начин да користите лута пиперка во прав за да ги загреете стапалата е да посипете малку врз нив или во чорапите и да ја распоредите. Сепак, мора да внимавате да не претерате.

Advertisement

Сепак, постојат некои можни несакани ефекти кога користите лути пиперки за загревање на стапалата. Чили во прав може да ги извалка белите чорапи, како и вашите стапала. Освен тоа, ќе мирисаат на пиперки.

Advertisement