Иако повеќето го игнорираме, зуењето на ушите не е безопасно.

Може да се појача до тој степен што ќе ви ја наруши концентрацијата и нема да можете нормално да ги извршувате секојдневните обврски.

Затоа, на време проверете зошто се појавува.

Ова е листа на најчестите причини:

Advertisement

Апчиња

 • големи дози на аспирин
 • диуретик апчиња
 • антималарични лекови
 • одредени антибиотици
 • Разни здравствени состојби
 • Губење на слухот заради превисока галама
 • Губење на слухот предизвикано од старост
 • Блокирање на ушните канали заради восок од ушите
 • перфорација на тапанчето
 • ушни или синусни инфекции
 • Мејерерова болест
 • проблеми со тироидната жлезда
 • висок крвен притисок
 • траума или повреда на главата или вратот
 • тумори на мозокот
 • Зуењето се зголемува и во следниве случаи:
 • Старост
 • Мажите се почесто склони кон оваа појава
 • Доколку сте пушач
 • Доколку работите во гласна средина
 • Лекови кои може да помогнат:

Јадете храна богата со магнезиум или пијте го како додаток во исхраната. Докажано е дека магнезиумот помага против хроничното зуење на ушите.

Гинко билоба е уште една билка која може да ви помогне, бидејќи се смета за стимулатор на мозочните функции.

Натопете малку бадемово масло на парче памук и ставете ги облогите на ушите. Постапката може да ја повторувате колку сакате.

Кантарионот е исто така добар лек. Може да пиете чај од кантарион, масло или таблети.

И сусамот се препорачува доколку го имате овој проблем. Додадете го во оброците или јадете го во облик на алва.

Цинкот е уште еден одличен минерал кој може да ви помогне во борбата против зуењето. Внесувајте го преку свежа храна или како додаток во исхраната.

Advertisement