Доброто суво грозје мора да има темно кафеава или кафеава боја (ако е светло-кафеава сорта – тогаш светло-кафеава).

Постапката за чистење и детоксикација на црниот дроб со суво грозје е еден од најефикасните методи за закрепнување на организмот и ослободување од хронични болести и токсини.

Самото труење на организмот го спречува да го вклучи механизмот на самозаздравување, а исто така значително ја намалува ефикасноста на лековите и рецептите од природни лекови.

Црниот дроб во нашето тело ја има улогата на „Фабрика за крв“. Помага и за зајакнување и стимулирање на варењето во телото. Црниот дроб врши уште една важна функција: ја чисти крвта и ги елиминира сите токсини и нечистотии од неа.

Advertisement

Оттука, јасно е дека црниот дроб е чист – здравје, виталност, енергија, добар изглед и добро расположение. Започнете да го чистите црниот дроб со суво грозје одејќи во шопинг – да го изберете вистинското суво грозје. Ова е многу важно, бидејќи денес не е лесно да се најде непрскано суво грозје без додаден сулфур диоксид.

Не купувајте многу светло, жолтеникаво суво грозје. Нивната светла боја – е токму резултат на третман со сулфур диоксид или, во најдобар случај, кршење на правилата за сушење. Не купувајте ни „сјајно“ суво грозје, бидејќи и тие се хемиски третирани.

Квалитетното, органско суво грозје без хемија е без сјај, збрчкано, не е премногу меко, но не е ниту тврдо. Зрната мора да се сочуваат, неоштетени. Доброто суво грозје мора да има темно кафеава или кафеава боја (ако е светло-кафеава сорта – тогаш светло-кафеава). Има и црно суво грозје со синкаста нијанса, кое се добива од темни сорти грозје.

Идеално е ако можете да најдете суво грозје со „опашки“ – еден од главните показатели за природноста на сувото грозје. Откако ќе го изберете вистинското суво грозје – можете да започнете со подготовка на средство за чистење на црниот дроб.

Чистење на црниот дроб со суво грозје – рецепт

Наутро половина шолја суво грозје потопете 15 минути во топла вода, а потоа добро исплакнете под млаз вода. Измиеното суво грозје ставете го во чаша и наполнете го со зовриена вода на собна температура до врвот. И оставете до следното утро. Следното утро, на празен стомак, напијте се и јадете суво грозје.

Легнете во кревет час или два и ставете топла облога (шише со топла вода) на десната страна од стомакот. Оваа постапка се прави еднаш неделно месечно (т.е. 4 пати месечно), два пати годишно.

Извор: Atma.hr

Advertisement