Колку помалку влага произведувате во куќата, толку помалку ќе се формира кондензација. Затоа, треба да размислите како ќе го намалите нивото на влажност во текот на денот. Постојат бесплатни начини да го направите тоа.

Многу домаќинства во овој период од годината се соочуваат со прекумерна влага во просторот и појава на мувла, што може да предизвика и здравствени проблеми кај домаќините. Николас Дониторн, менаџер на сервисот за одржување во британската корпорација Рентокил, ги сподели своите искуства поврзани со тој проблем, пишува британски „Сан“.
постер

Понекогаш, вели тој, работата може да се реши само со прибегнување кон скапи решенија, како што е поставување на одвлажнувач, односно поставување вентилатор и поставување на специјален изолационен малтер. Но, постојат и поевтини и поедноставни решенија кои можат да го ублажат проблемот со формирање на мувла, за да можете да ја санирате ситуацијата.

– Колку помалку влага произведувате во куќата, толку помалку ќе се формира кондензација. Затоа, треба да размислите како ќе го намалите нивото на влажност во текот на денот. Постојат неколку бесплатни начини да го направите ова: почесто да ги отворате прозорците, на пример, додека готвите или се туширате или користите вентилатор во бањата. Така ќе ја исушите влагата во кујната и бањата, односно повеќе нема да остане во вашиот дом – вели Дониторн. Тој додава дека е пожелно да се одржува еднаква температура во домот, ако е можно.

Advertisement

Светската здравствена организација препорачува таа да биде помеѓу 18 и 20 степени, со влажност од 50 до 60 проценти.

– Запомнете дека, како што температурата паѓа, воздухот може да држи помалку влага, па постои поголем ризик од кондензација на пареа и влага во станот, објаснува експертот. Тој додаде уште неколку евтини решенија:

– Секогаш поклопувајте ги тенџерињата и тавите додека готвите, затворете ја вратата од кујната кон остатокот од станот и отворете го прозорецот во кујната, особено кога готвите некоја храна во вода, како тестенините, кои испуштаат многу влага во воздухот. Тоа ќе придонесе и водата побрзо да врие и да ја задржува топлината, што значи дека ќе потрошите помалку енергија за готвење.

По туширање или бричење, користете стара крпа за да ја избришете влагата во бањата, за да не се собере во воздухот. Можете да го исушите и во бањата, ако има прозорец што се отвора, или да го исушите на воздух, за да можете повторно да го користите утре. На овој начин ќе спречите формирање на мувла на местата каде што најчесто се формира.
Изолација на поткровје

– Една четвртина од топлината се губи низ покривот доколку немате соодветна изолација, па размислете за зајакнување, советува експертот. Ова е нешто што можете сами да го направите, но мора да внимавате да не ги блокирате отворите за вентилација.
Изолирајте го креветот на миленичето

– Ако сте сопственик на куче, може да забележите дека неговиот кревет е влажен наутро. Причината е што најчесто се поставува на ладни плочки, па топлината на кучето го загрева подот и создава влага. Затоа е добро да го „изолирате“ креветот на миленикот од подот, на пример со поставување на подлога отпорна на влага под него.
Отворете ја вратата од плакарот

– Не е невообичаено во плакарите да најдете облека која е влажна и мириса на мувлосаност, особено ако плакарот е потпрен на ѕидот. Ако вратата од плакарот е затворена, таа станува како фрижидер, со ладен и влажен воздух заробен внатре. Затоа, ќе ви помогне ако малку ги отворите вратите од плакарот, или ставите тапа за да не можат целосно да се затворат – заклучува Николас Дониторн.

Advertisement