Брадавиците се израстоци кои можат да се појават каде било на телото. Сепак, најчести се брадавиците на рацете и брадавиците на вратот. Бидејќи ни пречат за време на секојдневните активности, или поради нивниот естетски изглед, сите сакаме да ги отстраниме. Еве како природно да ги отстраните брадавиците.

Како природно да ги отстраните брадавиците

Безболното отстранување на брадавиците бара трпение, но и некои од методите наведени подолу. Брадавиците се предизвикани од ХПВ (Human Papilloma Virus) кој досега е познат во преку 250 различни типови, па не можеме да очекуваме магично инстант решение од природата. Ако избраниот метод нема резултати, не се откажувајте, обидете се со некој друг.

Како природно да ги отстраните брадавиците на вратот

Advertisement

За да ги отстраните брадавиците на вратот се што ви треба е јаболков оцет и фластери. Најдобро е да користите мали фластери, кои имаат памучна волна во средината и лепак околу памучната волна. Пред да започнете со третманот, многу е важно површината на телото околу висечката брадавица што сакаме да ја отстраниме да биде чиста и сува. Ако кожата е влажна, јаболковиот оцет ќе се разреди и нема да го има посакуваниот ефект.

Посипете неколку капки јаболков оцет на фластерот, залепете го на брадавицата и држете го до следното капење, а потоа ставете нов фластер. Повторете ја постапката секој ден додека брадавицата не падне. Резултатите обично се видливи за два до три дена, кога фибромата или брадавиците на вратот почнуваат да ја менуваат бојата. Погледнете го овој метод во видеото како природно да ги отстраните брадавиците на вратот.

Како природно да ги отстраните брадавиците на рацете

Честопати прво имаме брадавици на рацете, а меѓу старите природни лекови кои ги отстрануваат брадавиците е растението розопа. Розопасот (Chelidonium majus), кој расте како плевел во нашите градини, е познат како природен лек против бактерии и вируси уште од античко време. Имено, ако откинете едно од многуте стебла (се препорачува во коренот, бидејќи има најмногу сок), ќе го забележите сокот од портокал.

Токму овој сок е одличен за отстранување на брадавиците на раката. Неколку капки се втриваат во брадавицата најмалку два пати на ден и се завиткуваат во фластер. По една недела упорно подмачкување, брадавицата се суши и паѓа. Rosopas е добар за брадавици на рацете, но можете да го користите насекаде.

Брадавиците на телото можете да ги отстраните и со помош на овошје од зелена смоква (кога смоквата се откинува од гранката, протекува млеко). Само откинете ја смоквата додека е уште зелена и истријте ја дршката на брадавицата. За неколку дена брадавиците треба да се повлечат.

Постојат многу други природни методи за отстранување на брадавиците, но повеќе за нив прочитајте во написот Отстранување брадавици со помош на природни препарати. И еве уште еден, но не толку природен начин за отстранување на брадавиците подолу.

Како најлесно да ги отстраните брадавиците на рацете со горење

Направете дупка со големина на брадавица на рацете низ тенок картон, така што остатокот од кожата околу брадавицата ќе биде заштитен од оган. Над вака заштитената брадавица се запали коцка шеќер така што врелиот шеќерен раствор паѓа директно на брадавицата.

За време на оваа операција ќе почувствувате мала болка, но брадавицата се повеќе ќе потемнува и на крајот како резултат на тоа за неколку дена брадавицата сама ќе падне. Не го пробувајте овој метод ако не сте сигурни дали се работи за брадавица или ако мислите дека не сте вешти во овој процес.

Advertisement