Верниците се подготвуваат за Велигден, најважниот христијански празник, а посебни обичаи се поврзани со Велика Сабота.

Голема сабота е последниот ден пред Велигден , вториот ден на христијанската жалост за Христовото страдање.

Верниците одат во храмовите каде го поминуваат времето во мир и молитва и го чекаат Воскресението со запалени восочни свеќи . Во Ерусалим верниците се собираат околу Христовиот гроб во исчекување на чудесното појавување на слегувањето на Светиот оган.

Голема сабота е последен посен ден и храната се јаде сирова или варена во вода. Во некои региони се нарекува и долга сабота , бидејќи нè потсетува на Исусовото страдање , кое траело долго време. Се верува дека денес секој треба да направи некое добро дело.

Advertisement

Вообичаено е на Велика Сабота да се месат обредни велигденски лебови и велигденски колачи . Обично се тркалезни, со дупка во средината каде што ќе се стави јајцето на Велигден . Според верувањата, членовите на домаќинството тој ден треба да станат што е можно порано за да се подготват навреме за претстојниот празник .

Рачна работа, везење, лов и риболов се работи кои верниците треба да ги избегнуваат, а особено во руралните средини не е дозволено колење говеда или живина. Денот минува во тишина и молитва, а ако некој немал време да бојадиса јајца во петок, тоа може да го направи на Велика Сабота .

Advertisement