Вртоглавицата и промените на притисокот се аларм да внимавате на вашето здравје

Слабост, летаргија, недостаток на енергија, главоболки, вртоглавици, промени во крвниот притисок се само дел од симптомите кои деновиве ги мачат жителите кај нас. Тие се поврзани со синдромот на пролетен замор, но во комбинација со наглите временски промени можат да бидат фатални, особено за кардиоваскуларните и хипертензивните пациенти.

Временските промени кои ни се случуваат во последниот месец ги погодуваат и здравите луѓе, но особено метеоропатите, хроничните и ментално болните.

По наглиот студ и снег, се очекува потопло време и според метеоролозите повторно снег. Ваквите нагли температурни и временски разлики ги погодуваат дури и сосема здравите луѓе, а несомнено е дека и оние со хронични болести не ги поднесуваат лесно. Освен што некои луѓе ќе се жалат на главоболка, безволност или дури и „добивање“ на некој од вирусите кои се раширени, за други ваквите временски промени може да имаат посериозни последици.

Advertisement

Екстремните промени во која било сезона може да предизвикаат значителни промени кај хроничните пациенти. И во смисла на зголемување на притисокот и лошо чувство, додека кај некои луѓе има и пад на крвниот притисок. Реакциите се индивидуални, отсекогаш имало метеоролози, но климатските промени се многу поизразени во последните години отколку порано, така што и бројот на пациенти кои различно реагираат е поголем“, вели проф.д-р Небојша Тасиќ, доцент на Институтот. за кардиоваскуларни заболувања „Дедиње“ и претседател на Здружението центри за хипертензија, срцев удар и превенција од мозочен удар (ХИСПА).

– Се случува во текот на еден ден да имаме неверојатен временски ролеркостер и температурата може да се промени за 20 степени во текот на денот, а тоа е многу опасно за пациентите со хронични заболувања, пред се за хипертензивните, дијабетичарите, луѓето со невролошки проблеми, анксиозноста. , депресија и други психијатриски проблеми.

Денеска имаме се поголем број метеопати и луѓе кои реагираат на временските промени, пред се затоа што станале екстремни. Исто така, веќе се појавува ран пролетен замор, иако официјално е календарска зима, нашето тело реагира на температурните промени, па мораме да бидеме внимателни. Особено постарите лица кои имаат променлив крвен притисок и кои имаат тешки тегоби мора да бидат внимателни и најдобро е да се јават кај својот лекар. Посебно треба да се нагласи дека поради поплаки или влошување на здравствената состојба не ја менуваат терапијата и не земаат лекови сами – нагласува проф. Тасиќ.

– Биометеоролошката состојба може негативно да влијае на нервно нестабилните луѓе и срцевите болни. Слабост, намален работен капацитет и промени во расположението се можни метеоропатски реакции. Се препорачува соодветна облека согласно очекуваните термички услови, а зголемено внимание на учесниците во сообраќајот“, стои во предупредувањето на РЗМЗ.

– Очекуваните биометеоролошки услови ќе ги предизвикаат и вообичаените поплаки кај повеќето хронично болни пациенти во четврток. Се препорачува претпазливост за лицата со висок крвен притисок и респираторни заболувања. Како метеоропатски реакции можни се ревматски болки и несоница.

Advertisement