Неверојатно поетска проза на писателот Дејвид Тумаринсон за тоа што се случува во интимните моменти на прегратка.

– Кога мажот тивко ќе му пријде зад грб и ќе прегрне жена, тој го затвора кругот со рацете. Нејзиниот круг, и нејзиниот. Кругот на нежност, топлина… разбирање, заштита.

И во самиот центар на овој жив круг, тој става жена. Така, тој несвесно покажува дека таа сега е центарот на неговиот универзум. Мажот ја прегрнува жената во тишина. Замолчи жено. Таа ја чувствува топлината што излегува од овие жешки и тивки раце.

Кога мажот прегрнува жена, нејзините крилја веднаш растат. Таа е мирна во тој круг. Сокриен.

Advertisement

Таа, како шеќер, се топи од оваа тивка нежност. Која е таа сега, која стои во центарот на неговиот животен круг? Што чувствува жената во моментот?

Жена или девојка? Возљубен, или оној што сака. Тишина… нејзините раменици се покриени со светло ќебе на нејасност… и ги крие своите мисли од човекот… или повеќе не се крие? Затоа што таа сега е прегрната, заштитена од надворешниот свет, кој е толку ладен и суров.

И тука, во неговите раце – тоа е топло и удобно. Смири се. Ова се моментите по кои жената копнее – чека и се надева.

Прегрнувајте ја вашата сопруга почесто! Доведете ја во центарот на вашиот круг! Секогаш издигнувајте ја со вашиот болен трепет на сензуална нежност! едноставно, сакај ја! Толку и треба. Исто како што ви е потрбно и на вас…

Извор: успешна

Advertisement