Некои истражувања покажуваат дека маските Н95 се поуспешни во заштитата од омикрон сојот на вирусот отколку хируршките, но доколку се носат и чуваат правилно.

На прашањето колку долго можете да ја носите маската Н95 и таа успешно да ве штити, Линси Мар, професорка на Универзитетот во Вирџинија, одговара дека ја носи една недела.

Материјалот на маската Н95 и способноста за филтрирање нема да се деградираат освен ако физички не ја триете или дупнете. Треба да бидете во навистина загаден воздух неколку дена пред маската да ја изгуби способноста да ги филтрира честичките. Така навистина можете да ги носите долго време.

Според друга теорија, 40 часа се доволно време за маската да штити откако ќе ги изгуби својствата, експертите велат дека ќе покаже дека и е дојден крајот: лентите ќе станат премногу лабави или може да се скинат пред да ја изгуби способноста за филтрирање.

Advertisement

Причината зошто маските Н95 се означени како за еднократна употреба е тоа што тие се категоризираат како медицински маски. Во споредба со платнените маски, правилно поставените N95 подобро ги спречуваат малите честички да влезат во вашиот нос или уста благодарение на одредени материјали – како што се полипропиленските влакна – кои делуваат и како механичка и како електростатска бариера за заедничкиот воздух, примарен двигател на инфекција со коронавирус.

За повторно да ги користите маските Н95 што е можно побезбедно, избегнувајте да го допирате предниот надворешен дел од рамката кога ја ставате, наместо тоа обидете се да ја фатите за рабовите или лентите.

Advertisement