Консумирањето на мешавината на сол и шеќер, според Мет Стоун, Америчкиот научник кој има објавено неколку книги за нутриционизмот и метаболизмот придонесуваат за ослободување од несониците и главоболките, зајакнување на имунитетот, подигнување на нивото на енергија како и подигнување на нивото на серотонин и електролите.

Шеќерот делува како „батерија“ за клетките бидејќи, глукозата претставува сигурен доток на енергија во митохондриите. Натриумот од солта овозможува правилно дишење на клетките и производство на енергија. Покрај тоа, и двата зачини се моќни алатки за борба против стресот кој штети на вашиот метаболизам.

Токму затоа доколку сте дел од оние кои остануваат будни во доцните часови и никако не можете да ги затворите очите и да заспиете, комбинацијата од сол и шеќер е идеална за вас.

Подготвка

Advertisement

Промешајте 5 лажички шеќер и 1 лажичка сол и ставете ги во тегла. Пред спиење или во текот на ноќта, со прстот земете мал дел од мешавината и ставете го под јазик.

Оставете го полека да се растопи и да делува.

Advertisement