Дали оваа навика навистина може да предизвика артритис?

Една од работите кои несвесно ги правиме којзнае колку пати на ден е да ги пукаме зглобовите на прстите.

Сепак, лекарите предупредуваат дека долгорочно оваа навика може да биде многу штетна.

Прстите се изградени од коски, меѓу кои има зглобни тела, лигаменти, фиброзни мембрани и зглобна маст наречена синовијална течност. За полесно да се движат прстите, покрај маста, во зглобовите има и воздух.

Advertisement

Кога има поголема концентрација на воздух во зглобот, се слуша карактеристичен звук при нагло свиткување на прстите. Последните радиолошки истражувања покажаа дека како резултат на крцкање на прстите може да се истегнат лигаментите.

Докторот Карл Крушелнички предупредува дека оваа навика во младоста може да резултира со ослабена подвижност на рацете и намален стисок во подоцнежниот живот. Луѓето кои редовно ги пукаат зглобовите на прстите може да изгубат до 75 проценти од стисокот или да не можат лесно да отвораат тегли како што стареат.

Крушелнички упатува на студија во која учествувале 300 испитаници кои имале навика редовно да ги пукаат зглобовите 35 години.

– Иако некогаш се веруваше дека оваа навика може да предизвика артритис, тоа не е научно докажано. Крцкањето на зглобовите може да доведе до нивно мало отекување, но клучниот проблем што се јавува како резултат кај 75 проценти е ослабениот стисок – вели тој.

Овој експерт објаснува што се случува кога ќе го повлечете прстот за да го слушнете пукањето на зглобот.

– Тогаш се зголемува просторот меѓу коските, што влијае на лигаментите и создава вакуум. Но, ослободената енергија е само седум проценти од она што е потребно за оштетување на ‘рскавицата – вели Крушелнички.

Advertisement