Дали некогаш сте ја одиграле играта за забот и самовилата со вашите дечиња?
Онаа каде што ќе ги натерате да го сокријат новиот расклатен бебешки заб под перницата, така што магичното мало суштество може да го земе во текот на ноќта и да го замени со пари?

Забавно како што е, тоа е прилично краткотрајно. Вашето дете добива пари и за ден до два и ги троши на играчка и тоа е крајот на играта. Освен, се разбира, ако самовилата се сложи запчето да се чува во специјална банка и да се искористи ако затреба.

Истражувачите на Националниот институт за стоматолошки и граниофацијални истражувања откриле дека бебешките заби содржат вредни матични клетки. Од малото запче , матичните клетки имаат потенцијал да се претворат во било кој тип на клетки што може да се замисли.

Например вашето детенце, подоцна во животот, развива состојба која ги оштетува панкреасот, срцето или мозокот. Матичните клетки од нивниот забен дел, всушност, можат да се искористат за поправка на оштетените клетки на тие локации. Најдобриот дел?

Advertisement

Матичните клетки од забите се меѓу најмоќните во човечкото тело. Тие се размножуваат многу побрзо – и подолго – од матичните клетки од други области.

Ова ја отстранува потребата да се бара коскената срж од донаторот ако на вашето детенце некогаш му се потребни матични клетки.

Исто така ја зголемува веројатноста дека нивното тело ќе ги прифати матичните клетки – нешто што не е секогаш сигурно кога доаѓа од донатор.

Како што стареат матичните клетки, тие стануваат помалку моќни. Ако на вашето детенцето му требаат матични клетки како возрасни, забите што моментално живеат во устата повеќе нема да бидат многу корисни.

Како да се регистрирате .Веќе има голем број на глобални услуги кои ќе го чуваат детското заб за вашето дете. Земете, на пример, продавница-А-заб.

Тие соработуваат со вашиот стоматолог за да го соберат забот и да го пренесат преку ноќ до нивниот објект во комплет контролирана температура.

Откако забот е во нивни раце, тие ги извлекуваат матичните клетки и ги ставаат во култура каде што можат да растат. Потоа, клетките – заедно со забот – се криопрезервирани.

Advertisement