Лекар: Ова се најопасните грешки при земање лекови

Не сите пациенти ги земаат лековите како што им препишал нивниот лекар.
Покрај тоа, некои од нив често дури и се самолекуваат со земање лекови без рецепт. Во исто време, кршењето на правилата за лекови може да предизвика сериозна штета на здравјето. Докторката Олга Котелникова откри кои се грешките кои најчесто ги правиме.

Грешка №1. Неправилно внесување лекови Кога започнувате третман со лек, треба да ги знаете правилата за неговата употреба. Обично вашиот лекар ќе ви каже колку пати на ден и во кое време од денот треба да го земате – пред јадење, за време на оброците или потоа. Важно е строго да се следат овие упатства. „Доколку поради некоја причина не беше можно да го земете лекот на време, не треба да ја удвоите дозата следниот пат кога ќе го земете. Исто така, не ја прилагодувајте дозата или не прекинувајте со земање на лекот на своја иницијатива – без согласност на лекарот “, советува Олга. Котелникова.

Важно е да се следат пропишаните дози кога земате лекови. Дозата треба да ја измерите со помош на специјален сад за мерење, а не да користите кујнски лажици, додаде експертот.

Advertisement

Грешка №2. Повреда на правилата за складирање на лекови по отворањето на пакувањето Откако ќе го отворите пакувањето со лекови, мора да ги прочитате упатствата и да го чувате правилно. Доколку е индицирано „да се чува на собна температура“, лекот може да се чува на ладно и суво место.

Грешка №3. Опасни комбинации
Не сите лекови може да се земаат без рецепт. Сепак, многу луѓе се самолекуваат и сами земаат антибиотици, антикоагуланси и хормони. “Ова е честа грешка. Повеќето луѓе сами поставуваат дијагноза и почнуваат да земаат лекови без рецепт. Но, сите лекови и додатоци треба да се земаат само по совет на лекар”, рече Колесникова.

Грешка №4. Само-лекување
Не сите лекови може да се земаат без рецепт. Сепак, многу луѓе се самолекуваат и сами земаат антибиотици, антикоагуланси и хормони. “Ова е честа грешка. Повеќето луѓе сами поставуваат дијагноза и почнуваат да земаат лекови без рецепт. Но, сите лекови и додатоци треба да се земаат само по совет на лекар”, рече Колесникова.

Важно: Статијата е само за информативни цели и не може да ја замени консултацијата со лекар! Запомнете дека само тој може да дијагностицира и препише третман! Доколку земате лекови препишани од лекар, строго следете ги неговите упатства!

Advertisement