Туристичкиот инспекторат веќе поднесе прекршочни пријави против неколку агенции кои наплатуваа доплати

Откако туристичките агенции пред почетокот на летната сезона најавија дека поради поскапувањето на керозинот ќе поскапат аранжманите кои вклучуваат авионски превоз, граѓаните вообичаено доплаќаа пари неколку дена пред да заминат на одмор.

Но, како што дознава Објектив, поднесени се прекршочни пријави против неколку агенции кои без основа наплатувале дополнителен надомест за авионски превоз.

Најдобар пример за тоа колку алчност и ароганција владее во агенциите се најновите пријави на патници кои тврдат дека агенциите бараат од нив да доплатат за автобуски превоз, без никакви калкулации и објаснувања. Дејан Гавриловиќ, претседател на организацијата на потрошувачи „Ефектива“, вели дека очигледно агенциите сметаат дека граѓаните се овци за стрижење.

Advertisement

-Имавме случај кога девојка сакаше да користи заменски ваучер за патување, прво и побараа да плати дополнителни 120 евра, а потоа дополнителен надомест за автобуски превоз. Кога се бунела и барала смека, односно точна пресметка зошто и бараат дополнителни пари, тие се откажале од намерата. Истото се случи и кога еден од граѓаните ни се јави со истата поплака дека агенцијата му побарала доплата за авионот од 80 евра по лице, без објаснување. Кога ги контактиравме, тие како да се исплашија и веднаш го известија патникот дека нема потреба да се доплаќа за превоз – вели Гавриловиќ.

Според него, Законот за заштита на потрошувачите ги обврзува агенциите на патникот да му достават документирано објаснување и математичка пресметка за поскапувањето на летот или автобускиот превоз, со што ќе му се докаже барањето за доплата за аранжманот. Но, кај нас ретко која агенција ја испраќа оваа пресметка до патникот.

-Затоа апелираме до граѓаните да не молчат и да плаќаат, туку да се заштитат од овие гадови. Со нас контактираат луѓе кои патуваат сами и упорно велат дека никој не бара од нив да доплатат билети пред патувањето.

Станува збор за милиони евра незаконски стекнати пари, ако се има предвид дека цената на керозинот во Турција дури паѓа, а во Египет не порасна – вели Гавриловиќ.

Advertisement