Покрај тоа што овој зеленчук е синоним за здравје, постои и одлична причина зошто е подобро да се јаде варен.

Варените домати имаат поголема хранлива вредност од свежите, но во овој процес губат значителни количини на витамин Ц. Меѓутоа, при готвењето се зголемува содржината на ликопен, кој е силен антиоксиданс.
Тајната е во ликопенот

А зошто е тоа така, д-р Јозеф Меркола, нутриционист и остеопат, колумнист во престижниот Њујорк Тајмс, го сфати сериозно.

Иако го има и во друга храна, како што се грејпфрут, папаја и лубеница, се сугерира дека доматите се примарен извор на овој оксигениран каротеноид, кој исто така е одговорен за неговата црвена боја. Иако на ликопенот му недостасува провитамин А, кој може да се најде во бета-каротинот, тој има најсилни антиоксидантни својства и се смета за поефикасен од другите видови каротеноиди, како и од другите антиоксидантни хранливи материи и витамини во доматите.

Advertisement

Ликопенот се наоѓа во доматите во неговиот клеточен ѕид. Кога доматот се готви, клеточниот ѕид пука и се ослободува поголема количина од ова моќно соединение.

Advertisement