Порастот на дијабетес е загрижувачки. Во 2015 година, 415 милиони луѓе во светот биле дијагностицирани со дијабетес. Во 2030 година се очекува нивниот број да достигне близу 500 милиони. Македонија не е исклучок од општиот тренд.

Дијабетесот е хронична болест во која нивото на гликоза во крвта е покачено. Потребен е за производство на енергија во секоја клетка на телото. Гликозата во крвта може да влезе во клетките само во присуство на доволно инсулин.

Кај дијабетичарите, постои целосен или делумен недостаток на производство на инсулин од панкреасот, како и нарушено дејство на производството на инсулин. Иако дијабетесот се смета за неизлечива болест, постојат голем број на народни лекови со кои можеме да го контролираме и целосно да заборавиме на неговото постоење. Тоа може успешно да се случи со рецептот на исцелителка Марија Дафова, позната на балканот уште како Мајка Марија. На самата и беше дијагностициран дијабетес и успеа да го намали шеќерот во крвта од 9 на 5,8 за неколку дена.

За ова ви требаат 40 црни маслинки. Можеби помали или понекогаш оние што се јадат со костилки. Во тегла за компот ги ставата маслините и додавате ракија, оставате десет дена и за тоа време стојат во шкаф, фрижидер или на собна температура.

Advertisement

Потоа 5 дена јадете 2 маслинки наутро и 2 маслинки навечер на празен стомак (вкупно 20). На 6-ти ден се тестира шеќерот. Ако е во граници, престанете да јадете маслинки. Ако шеќерот е над нормалата, продолжете со 1 маслинка наутро и 1 маслинка навечер додека не го завршите.

Доколку шеќерот не се вратил во нормала по второто јадење, направете пауза од десет дена, за тоа време следната доза маслинки се става во ракија и откако ќе биде готова се прави повторно лекување. Мајка Марија вели дека ако дијабетесот е во прединсулинска состојба, шеќерот обично се нормализира при првата доза од народниот рецепт.

Нејзината препорака е заедно со маслинки да пиете капки цимет. Екстрактот се купува во аптека. Земете 30 пати 3 пати на ден или јадете лажичка ароматичен кондиторски зачин со чинија јогурт повторно 3 пати на ден. За уште побрзи резултати може да се земе од еликсирите на познатиот исцелител Хлебаров, бидејќи најефикасен е оној под број 15. Се зема 3 пати по 30 капки за 3 месеци, со пауза од 1 недела месечно.

Advertisement