Само Тони Хаџел успеа да собере 1,24 милиони долари со одење 10 милји по својата протеза. Имено, Тони нема нозе.

Пола Хаџел и нејзиниот сопруг го посвоија Тони во 2016 година, изјавија дека ги добил двете вештачки нозе во февруари и успеал да ја постигне својата цел и да пешачи 10 милји во јуни за да собере пари за болницата.

Тој бил инспириран од 95-годишен Британец кој направил 100 круга шетајќи низ својата градина за да собере 33 милиони фунти.

Тони изјави дека предизвикот бил „многу забавен“, но и дека „добро се чувствувал“ што го исполнил. Тој првично сакаше да собере 500 фунти, но продолжи да ја зголемува границата додека се трупаше поддршката.

Advertisement

Пола Хаџел никогаш не помислила дека нејзиниот посвоен син ќе може да оди 10 милји кога го запознала како 4-месечно бебе во болница во Лондон.

„Неговите екстремитети беа скршени, имаше траума на лицето, сепса, органите му откажуваа, а лекарите не очекуваа дека ќе преживее“, рече таа. „Го однесовме дома“.

Тој вели дека Тони во тоа време бил „скршено, многу мало, неухрането момче“. Таа и нејзиниот сопруг го посвоија Тони затоа што не сакаа тој да оди кај некој друг, тој беше нивното момче.

Советникот Михаил Кокинакис рече дека поддршката од семејството е најголемиот фактор за успехот на Тони: „Го видов како расте, видов како стана ова самоуверено и весело момче како што е денес. Тој е голема инспирација за сите нас“.

Пола додаде: „Неверојатно е да се мисли дека пред три и пол недели можеше да направи само неколку чекори“.

Тони го откри и одговорот на своето „многу тешко“ прашање – што сака да биде кога ќе порасне? Тој рече дека сака „да ги стави лошите луѓе и крадците во лисици“.

Болницата му се заблагодари на Тони за неговата прекрасна работа. Керолин Гормли, шеф на хуманитарната акција во болницата, рече: „Пола редовно ни дава информации за тоа како напредува Тони. Неговата сила и дарежливоста на сите кои донираа ќе ни значат многу. Тој ги направи горди сите во болницата Евелина во Лондон“.

Момче без нозе

Џоди Симпсон и Тони Смит, биолошките родители на Тони, се осудени на затвор поради злоупотреба на деца.

За среќа, Тони доби можност за нов живот во ново семејство кое го сака и ќе продолжи да го поддржува во текот на неговиот живот.

Advertisement