Цинкот е основен минерал што телото не го синтетизира природно, што значи дека мора да се внесе преку додатоци и диета. Ако се прашувате што точно мора да значи ова, ние само ќе ви кажеме дека е невозможно да се наведат сите улоги на цинкот во човечкото тело, но познато е дека е неопходно за активност на повеќе од 300 ензими вклучени во метаболизмот , варење, нервна функција и многу други процеси.

Сите ние сме добро свесни колку е важно за правилно функционирање на имунолошкиот систем, односно за одбрана од вирусот, затоа што делува така што влијае на развојот и функцијата на клетките на имунолошкиот систем.

Покрај тоа, цинкот е важен за здравјето, обновување и заздравување на кожата, синтеза на ДНК и производство на протеини. Овој минерал исто така се смета за неопходен за регулирање на човечката способност за мирис и вкус, а дополнително го намалува ризикот од болести поврзани со стареењето, го ублажува воспалението, ги намалува акните, здравјето на очите, спречува губење на косата …

Симптоми на недостаток на цинк

Advertisement

Ако не се внесе доволно цинк во телото, тој не може да произведе нови клетки, што резултира со симптоми.

Најчестите се:

 • намален имунитет
 • чувство на слабост
 • необјасниво губење на тежината
 • често гадење
 • проблеми со концентрацијата и
 • меморијата
 • хормонална нерамнотежа
 • проблеми со кожата
 • побавно заздравување на раните
 • ослабено чувство за мирис и вкус
 • губење на косата, тенка коса, првут
 • раздразливост
 • лупење и пукање на ноктите
 • намален апетит
 • честа дијареа
 • сува кожа

Иако екстремниот недостаток на цинк е многу редок, може да се појави кај луѓе со ретки генетски мутации, доенчиња чии мајки не добиваат доволно цинк, луѓе кои користат имуносупресивни лекови и алкохоличари. Сепак, се проценува дека дури две милијарди луѓе ширум светот страдаат од недостаток на овој минерал поради несоодветна исхрана, додека студијата е од 2009 година и дека е причина за 450.000 смртни случаи во детството поради влијанието што го има врз имунолошки систем.

Advertisement