Ненадејните промени на температурата предизвикуваат состојба на шок за целиот организам

Создавањето на згрутчување на крвта е нормална појава во човечкото тело, всушност овој процес игра важна улога во одржувањето на здравјето.

Она што ретко го знаел е дека надворешната температура многу често игра важна улога во овој процес и го зголемува ризикот. Без разлика дали е топло и сончево или студено и мраз, телото се бори да ја задржи својата внатрешна состојба иста.

– И покрај напорите на телото да не заштити од нагли температурни промени, постојат многу здравствени ризици поврзани со ниските температури, а особено загрижува тоа што студеното време може да поттикне создавање на штетни згрутчувања на крвта, поради што се јавуваат повеќе срцеви и мозочни удари по настинка – вели британскиот лекар Марк Вајтли.

Advertisement

Згрутчувањето на крвта што се формира во артериите што водат до дел од срцевиот мускул може да предизвикаат срцев удар. А наслагите слични на гел кои блокираат артерија во мозокот може да предизвикаат мозочен удар. Овие медицински итни случаи можат да бидат опасни по живот и бараат итна помош.

– Наглите промени на температурата, на пример, кога ќе влеземе во топла зграда со централно греење откако сме надвор на студ, може да предизвикаат топлински стрес на телото. Ова значи дека телото мора да работи понапорно за да одржува константна температура. Овој термички стрес може да има директно влијание врз вискозноста на крвта, правејќи ја леплива и поголема веројатност за згрутчување, вели д-р Вајтли.

Истражувањето, објавено во списанието International Angiology, исто така тврди дека пониските температури се „значително поврзани“ со длабока венска тромбоза – медицинска состојба која се јавува кога се формира згрутчување на крвта во длабока вена.

– Може да помогне и движењето бидејќи го одржува протокот на крв низ телото, што може да го спречи згрутчувањето – тврдат лекарите и потсетуваат дека навремената медицинска помош е од витално значење.

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Advertisement