Оман е лековито растение кое се користи во природната медицина со векови. Оман е лесно достапно растение кое расте на ливади, а често и покрај патиштата. Може да порасне до два метра, а цвеќето е жолто и потсетува на сончоглед. Лековитиот дел од растението е коренот, кој има пријатен мирис, но вкусот е горчлив. Коренот на оман најчесто се користи за правење природни лекови за респираторниот тракт, односот на чистење на белите дробови и третман на кашлица.
Се препорачува за третман на астма и бронхитис. Во случај на сува кашлица, Оман ја разбива слузта и го поттикнува нејзиното протерување. На овој начин, ги чисти белите дробови и го олеснува дишењето.

Оман содржи есенцијални масла (камфор, хеленин), инулин, алантоична киселина, сесквитерпен лактони, сапоними, стероли и пектин.

Оманските есенцијални масла се користат за лекување на кашлица при туберкулоза, а искуството покажува дека неговиот корен промовира третман на настинки, грип, пневмонија, бронхитис, астма и плеврит.

Оман може да се користи како тинктура, чај, како есенцијално масло и како комбинација со друга медицинска природна храна.Еден од најпознатите лекови за комфри наменет за здравјето на белите дробови и респираторниот систем е комбинацијата на мед и ова растение.

Advertisement

Подготовка:

Исецкајте го коренот на Оман на парчиња, а потоа ставете го во тегла. Потребно е да се наполни половина од теглата од 750 ml со корен, а потоа да се додаде мед на другата половина.

Превртете ја теглата неколку дена од едната, а потоа од другата страна, така што состојките ќе се спојат.

По неколку дена, можете да го користите лекот и се препорачува да го чувате во фрижидер.
Додека медот ги ублажува иритациите во грлото и белите дробови, Оман има антибактериско дејство и успешно ја разградува слузта во белите дробови.

Advertisement