Крајниците се масни меки ткива со овална форма, кои се наоѓаат на секоја страна од грлото. Тие се дел од лимфниот систем. Лимфниот систем ни помага да избегнеме болести и инфекции, а задача на крајниците е да се борат против вирусите и бактериите што влегуваат во устата.

Најчести причини за отечени крајници и нивни симптоми

Причини за отечени крајници
Отечените крајници се предизвикани од вируси како:

  • Аденовируси: Овие вируси предизвикуваат настинка, воспаление на грлото и бронхитис.
  • Епштајн-Баров вирус: Овој предизвикува мононуклеоза, која понекогаш се нарекува болест на бакнување. Се шири преку заразена плунка.
  • Херпес симплекс вирус тип 1: Овој вирус се нарекува и орален херпес. Може да предизвика појава на испукани, сурови плускавци на крајниците.
  • Цитомегаловирус: Тоа е херпес вирус кој обично останува во мирување во телото.
  • Може да се појави на површина кај луѓе со нарушен имунолошки систем и кај бремени жени.
  • Мали сипаници (рубеола): Овој многу заразен вирус влијае на респираторниот систем преку заразена плунка и слуз.

Други причини:

Advertisement

Стрептокок бактерија од група А: Бактерија која предизвикува стрептокок во грлото и се манифестира со отечени крајници.

Се случува многу ретко, а се манифестира со симптоми како отечени крајници без болка, отежнато дишење, отежнато голтање, отечени крајници подолг временски период без покачена температура, само еден отечен крајник, промена во гласот, болка во едното уво и крварење од устата.

Како да ги третирате отечените крајници во домашни услови

Домашен лек за отечени крајници

Одмарајте многу, пијте многу течности на собна температура, како што се вода или разреден сок, топол чај со мед или други топли течности, како што се пилешките или зеленчукови супи. Практикувајте топла солена вода за гаргара 3 до 5 пати на ден. Користете навлажнувач на воздухот во вашиот дом.
Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за отечени крајници

Ако имате отечени крајници кои траат повеќе од еден или два дена, посетете лекар. Исто така, треба да побарате медицински третман ако крајниците ви се отечени толку многу што имате проблеми со дишењето или спиењето, или ако се придружени со висока температура или сериозна непријатност.

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Advertisement