Важни се следните компоненти – волумен (големина) на бурето, количина на зелка, вода и сол, истурање, собна температура при мариновање.

Веќе во овој период, многумина забележуваат како киселата зелка почнува да се расипува, иако има уште многу во бурето.

Ако ги следите овие чекори, нема да треба да го фрлате.

Доколку забележите зголемено пенење на закиселена вода, потребно е во бурето да додадете од 5 до 10 грама грејпфрут.

Advertisement

Сепак, постои и друг начин како може да се спаси кисела зелка и таа е тестирана.

РЕЦЕПТ: Важен е процентот на сол во водата, соленоста.

Истурете 4% сол во кофа, 10 l, да речеме, 400 g сол, потоа истурете додека не се прелие со грст над горниот слој, префрлете ја зелката од претходното буре, притиснете за главите да не испливаат. Нема прелевање, бидејќи нема потреба да се прелева до таа соленост. Потоа целосно се промешува во кофата.

Кога го правите сето тоа, важно е бурето со зелка да го префрлите во подрумот каде што не допира дневна светлина. Ова е единствениот начин да се зачува киселата зелка до лето.

Advertisement