Ориганото го користиме кај тешки пациенти со тешки воспалителни белодробни заболувања бидејќи ги убива бактериите“, објаснува д-р Бранимир Несторовиќ.

Антибиотиците денес се земаат по принципот – ајде да ги земеме, зошто да не, ако лекувате специфична инфекција, секако дека спасуваат животи, но антибиотиците само ги смируваат бактериите – без нашиот имунитет нема ништо! Сите билки се антибиотици. Ориганото се користи кај тешки пациенти со тешки воспалителни заболувања на белите дробови бидејќи ги убива бактериите“, објаснува д-р Бранимир Несторовиќ.

Луѓето почнале да користат билки бидејќи немале фрижидер, а забележале дека со помош на билки храната подолго трае. Црниот пипер е и силен антибиотик“, додава д-р Несторовиќ.

Дали имате НЕСОНИЦА И НАНАДНИ ПРОМЕНИ НА РАСПОЛОЖЕНИЕТО? Овие природни лекови за менопауза го решаваат проблемот!
Со нашиот начин на живот создадовме одредени болести. На пример, тоа се воспалителни болести на цревата, како што се Кронова болест и улцеративен колитис. Тоа се болести кои се појавија затоа што станавме премногу чисти. Додека имавме почести инфекции, додека бевме „валкани“, имавме природни дразби на нашиот имунолошки систем и тогаш бевме здрави, вели проф. д-р Бранимир Несторовиќ .

Advertisement

„Но, тогаш почнавме да се тушираме со сапун цело време. Полудувам кога ги гледам тие антибактериски сапуни. Овие сапуни се најновиот вид на глупости. Тие велат дека убиваат 99% од бактериите. Па зошто да ги убиеш? Повеќето бактерии во светот воопшто не се заинтересирани за нас. Имајте предвид, досега имаме 440.000 познати видови бактерии.

Само неколку од нив се заинтересирани за нас. Затоа што сме безначајни. Во вкупната биомаса на Земјата – ние сме незначителни. Нам ни изгледаме важни, но бактериите прават други работи. Не сме интересни за нив и тоа е добро. Ние сме нападнати од само мал број бактерии“, вели д-р Несторовиќ.

Тој вели дека кога луѓето станале премногу чисти, нема стимули, нема антигени.

Во суштина, тоа се болести кои ние ги создадовме. Секој круг на антибиотици е многу ако не е потребен. Ако лекувате одредена инфекција, секако тие спасуваат животи. Но, денес земаат антибиотици по принципот – ајде да ги земеме, зошто да не.

Ги уништуваат бактериите, но сличноста меѓу нашите и бактериските клетки е многу голема. Да веруваме дека антибиотиците не му штетат на нашето тело е потполно смешно. Имате 20.000 синтетички антибиотици, а околу сто се користат бидејќи сите други се смртоносни за нас“, вели д-р Несторовиќ и додава:

„Антибиотиците не лекуваат ништо. Кога го велам тоа, моите студенти и специјалисти ме гледаат бледо. Ако немате бели крвни зрнца, ќе умрете… Пациентите кои немаат леукоцити, можете да им дадете каков било антибиотик – пациентите ќе умрат Антибиотиците само ги убиваат бактериите, тие ја забавуваат нивната репродукција.Без нашиот имунолошки систем нема ништо.Кога ќе пиете антибиотици по четврти или петти пат, тогаш доаѓа до нарушување на белите крвни зрнца. Антибиотиците се неопходно зло “.

Д-р Несторовиќ смета дека имаме многу природни антибиотици, но слабо ги користиме.

„ Лук на пример… Алицинот од лукот е еден од најсилните антибиотици што ги имаме. Прополисот е несекојдневна работа која содржи 64 природни антибиотици и не постои бактерија која е отпорна на него. Антибиотиците треба да се користат за она за што се наменети, а тоа се бактериски инфекции. Во педијатрија тоа е 2 до 4% од инфекциите, сите останати се вируси.

Респираторните инфекции се болести кои поминуваат сами по себе. Гнојната ангина поминува сама по себе, лекувана или нетретирана. Повеќето лекари и пациенти мислат дека ако земаат антибиотици, ќе спречат компликации. Па, тоа не е вистина.

„Би било одлично – имаш инфекција, пиеш антибиотик и не добиваш пневмонија. Тогаш никој не би имал пневмонија, но тоа не функционира така. Има само една болест каде што вреди да се даваат антибиотици. а тоа е грипот. Таму може да се даде антибиотик. затоа што тогаш шансата да се добие пневмонија се намалува за 25% “, вели д-р Несторовиќ.

Тој забележува дека разбира дека родителите сакаат нивното дете да се опорави што е можно поскоро, за да нема компликации.

„ И лекарите ги плашат по принципот дека ако не го земете, ова и она ќе биде интересно. Имаше интересно испрашување во Хрватска меѓу лекарите на прашањето зошто сте препишале антибиотик. Првиот одговор беше: А вториот одговор беше: „Оваа мајка е многу загрижена, ќе има компликација, ако не копирам “.

Луѓето почнале да користат билки бидејќи немале фрижидер, а забележале дека со помош на билки храната подолго трае. „ Црниот пипер е исто така силен антибиотик“, заклучува тој.

„Нашиот главен проблем е малку движење и многу стрес. И депресија. А депресијата води до болест “, заклучува тој.

Advertisement