Сигурно не сте го знаеле ова.

Голема болка за жените ширум светот е белата коса во убава долга коса. Ова е особено тешко бидејќи е знак на стареење, а многу жени прибегнуваат кон кубење иако се плашат дека токму оваа навика ќе доведе до создавање на нови побеле влакна.

Факт е, сепак, дека сивите влакна нема да се појават затоа што сте извадиле едно, но вадењето коса дефинитивно не е добро и зошто воопшто не треба да го правите тоа, објаснува експертот за коса Ван Кларк.

– Во секој циклус по околу 20 години косата повторно расте, само малку поретка и почнува побрзо да опаѓа. Циклусите на главата се повторуваат во просек на секои пет години, а има ограничен број на циклуси на раст – изјави Ван Кларк.

Advertisement

И стилистката Џенифер Кораб се согласува и додава:

– Освен што ќе прекинете еден од тие циклуси, можеби правите поголема штета што би било тешко да се поправи. Повлекувањето на косата може да го трауматизира фоликулот на косата, што може да доведе до инфекција или дури и ќелави точки.

Белата коса е неизбежен дел од стареењето. Се разбира, некои ќе имаат повеќе, други помалку, но постои правило дека бројот на пигментни гранули природно се намалува со возраста, односно обично на возраст од 28 до 40 години.

– Причината за тоа е што меланоцитите, клетките кои произведуваат меланин, почнуваат да забавуваат и имаат помала моќ за производство – објасни Хелен Риви, експерт за коса.

– Косата всушност не е бела, туку целосно проѕирна. „Сивиот“ тон е всушност процент од природната боја на косата што останува и се меша со други влакна предизвикувајќи многу различни нијанси. Според експертите, вашата ДНК и вашиот начин на живот играат улога во тоа колку брзо се појавува седата коса. Вашиот биолошки состав и генетика одредуваат кога вашата коса почнува да опаѓа, а стресот може да го зголеми или забрза процесот. Значи, повеќе влакна не доаѓаат затоа што си скинало едно – се појавуваат затоа што времето минува.

– Не верувам дека одмаздата е намера во природните процеси – се пошегува Ван Кларк и додаде:

– Но како и да е, доаѓа уште белило, бидејќи таков е патот на животот. Ако стекнете навика да влечете бели влакна, кога помалку од еден процент од вашата глава е бела, ќе имате помалку коса за неколку години, кога 10 проценти од вашата глава е под бели влакна.

Advertisement