Една од најздравите и најпопуларните намирници може да предизвика сериозни здравствени проблеми.

Јајцата се сметаат за една од најдобрите намирници, тие се многу хранливи и на телото му ги обезбедуваат најважните хранливи материи неопходни за нормално функционирање. Меѓутоа, во некои случаи некои видови воопшто не се препорачуваат.

На интернет често ќе наидете на тврдења дека ако се готват предолго или се чуваат предолго во фрижидер, може да предизвикаат потемнување на жолчките. Редовното консумирање на вакви јајца може да доведе до анемија, опаѓање на косата, формирање на камења во жолчката, негативно да влијае на растот на телото и интелектуалниот развој, како и да предизвика други сериозни болести.

Кога станува збор за чување на јајца, кои купувачите ги бараат во трговските синџири речиси две години на полиците на пазарот, наместо во витрини во фрижидер, експертите забележуваат дека тоа не е најдоброто решение, особено не во летните месеци.

Advertisement

Ако купувате јајца во продавници , купете ги само оние што се во фрижидер . Отворете го пакувањето за да проверите дали лушпите се цели, односно некаде не се испукани. Штом се вратите дома ставете ги во фрижидер, на температура до 4 степени. Вака складираните јајца ќе го задржат својот квалитет во следните 3 до 4 недели .

Ако земете кутија со скршено јајце на пазарот, ризикувате да добиете салмонела.

Практично, јајцата по нивната класификација и пакување не смеат да се допираат и доколку имате само едно јајце се враќа назад. Затоа, нашите потрошувачи не треба да земаат едно јајце и да го префрлаат од една кутија во друга , туку целата кутија му се враќа на производителот, а тие можат да земат друга кутија со сите десет или колку и да ги има, целосно непроменети, непроменети. дека немате никаква штета и тогаш сте апсолутно сигурни дека нема да добиете инфекција – вели д-р Дејан Крњаиќ, од Факултетот за ветеринарна медицина, а пренесува РТС.

– Покрај салмонелата, може да навлезат и некои други бактерии како кампилобактерија, како и некои други микроорганизми кои можат да доведат до расипување на самото јајце, а во тој случај јајцето се менува по самиот изглед и мирис . Меѓутоа, за жал, понекогаш може да има салмонела и јајцето на прв поглед ви изгледа целосно употребливо, а добивате инфекција – истакнува Крњаиќ.

Пред да купите јајца, секој потрошувач треба да провери дали се сите цели, а ако не се, да земе друга кутија. Испуканите јајца никогаш не треба да се допираат.

За да се заштитите од салмонелоза, треба да ги следите безбедносните правила. Јајцата се животински производ кој треба да го третираме како сурово месо. Затоа треба добро да ги миете рацете секогаш кога ќе допрете сурово јајце. Правилното складирање е исто така важно. Прво, најдобро е да ги чувате во фрижидер. Второ, тие не треба да доаѓаат во контакт со други прехранбени производи. Исто така, опасна идеја е да се ставаат сурови јајца на даска за сечење или кујнски пулт.
Симптоми на салмонелоза

Симптомите на инфекција со салмонела обично се појавуваат во рок од 12-36 часа. Салмонелозата обично трае од 2 до 7 дена. Обично не е ризик кај здрави возрасни лица. Сепак, ситуацијата е различна за децата и за постарите лица. Во нивниот случај може да дојде до дехидрација, што може да има страшни последици.

Салмонела болеста се карактеризира со симптоми како што се болки во стомакот, треска, дијареа, гадење и понекогаш повраќање.

Advertisement