Д-р Александра Цветковиќ објасни се за бактеријата која предизвикува околу 80 проценти од пневмонијата кај возрасните, како се пренесува и која е најдобрата заштита.

Стрептококната пневмонија е причина за пневмонија кај повеќе од 80 проценти од возрасните. Се препознава со брисеви или примероци од крв, а може да доведе до сериозни компликации – освен пневмонија предизвикува и менингитис и сепса, а повеќе за оваа бактерија објасни д-р Александра Цветковиќ во утринската програма на ТВ Прва.

„Стрептококната пневмонија е бактерија која се пренесува со капки, граѓаните можат да ја „заработат“ со кивање, кашлање, некој близок контакт, па тоа е нешто што е наше секојдневие. Здружението на лекари по општа медицина на Србија ја препозна важноста на имунизацијата против оваа бактерија бидејќи таа лесно се пренесува и предизвикува сериозни болести. „Треба да се прави превенција, подобро е да се спречи отколку да се лекува“, рече докторот.

Таа посочи дека е започната кампањата „Диши живот, заштити ги белите дробови“, со цел подобро информирање на населението за важноста на имунизацијата против овие бактерии, а потоа посочи кој е во посебен ризик од компликации предизвикани од стрептококна пневмонија.

Advertisement

„Ова пред се се однесува на лица кои боледуваат од некои хронични заболувања. Во најголем ризик се лицата со хронични белодробни заболувања, потоа лицата со хронични кардиоваскуларни заболувања, дијабетичарите се исто така многу чувствителни популации, лицата со хронични црн дроб, бубрези и лица со чести респираторни инфекции или чести инфекции на увото. „Би додал дека луѓето кои сега имаат умерени или тешки форми на Ковид се исто така на некој начин високоризична популација која треба да се заштити со оваа вакцина“.

Д-р Цветковиќ истакна дека вакцината е бесплатна за категориите жители кои се сметаат за ризични.

„Овие се приближно истите луѓе кои треба да добијат вакцина против грип, на пример. Но, за разлика од таа вакцина која се дава сезонски, оваа вакцина се дава само еднаш. Примете го, бесплатно е, ве заштити од некои од овие компликации како пневмонија, менингитис и сепса. Тоа не може целосно да ве заштити, ќе добиете блага инфекција како што се болки во грлото, синузитис, но нема да ги добиете овие тешки компликации“.

Лекарот истакна дека „оваа вакцина не е ништо ново“, т.е. дека „постои 40 години во најразвиените земји во светот“, и додаде дека го намалува ризикот од компликации кај ризичните групи за 80 проценти.

„Сите овие компликации, пневмонијата може да доведе до хоспитализација, подоцна евентуално фатален исход, менингитис и сепса, која е најсериозната компликација на оваа бактерија. Постои висока стапка на смртност кога ќе се појави сепса и оваа вакцина спречува да се појават какви било од овие компликации.

На крајот д-р Цветковиќ објасни дека оваа вакцина била препорачана порано, но „од пред година и пол вакцината е задолжителна вакцинација за овие категории бидејќи важноста на населението да заврши од оваа бактерија и болеста што ја предизвикува се препознава“.

Advertisement