Ова е најштетниот појадок кој го затнува вашето тело

Влакната не се состојка во исхраната, но имаат здрави функции како што се спречување на запек, холестерол и висок крвен притисок. Многу луѓе се потпираат на готови закуски од тестенини како главен извор на влакна.

Повеќето од овие намирници содржат 10 до 13 грама влакна по 1/4 до 1/3 порција. Тоа е прилично добра количина, но за да ја добиете вистинската количина на влакна само од житарки, ќе треба да јадете многу повеќе. Затоа, подобро е да вклучите овошје, зеленчук и грав во вашата исхрана подоцна во текот на денот за да го балансирате внесот на влакна.

Advertisement