ОВА Е ПРВИОТ ЗНАК ДЕКА ВЛАГАТА ВО ВАШАТА СОБА Е ОПАСНО ГОЛЕМА: Мајсторите советуваат, еве што треба да направите за влагата од исчезнувањето на просторијата – ЛЕСНО
Мавтање со магично стапче нема да помогне! Треба да се преземат одлучувачки дама против влага и мувла. Сето тоа зависи од конкретниот проблем, но има решение за секој од нив! Еден пристап е ако влагата продира во старите подруми на подрумот, друг ако амортизерите се влажни поради недоволна топлинска изолација и лоша вентилација на просторот, третиот ако работи на покрив што протекува, на кој му треба поправка. Самите станари се извор на влага. Дали знаевте дека воздухот во вашиот стан може да прима до 5 литри вода дневно, што го создаваат само станарите?

Влажност во куќата

Животот во умерена клима и четири сезони со различни временски услови е одличен. Меѓутоа, токму таквите услови, со дожд, снег, сонце и променливи температури, бараат зградите во кои живееме да одржуваат идеална температура и влажност. Постојат две главни причини за влажни wallsидови. Треба да се направи разлика помеѓу влага поради истекување и влага поради кондензација.

Влагата поради истекување е последица на лошата хидроизолација, а тоа е претежно жолти и кафени дами. Влагата од кондензација е последица на недоволна топлинска изолација и слаба вентилација на просторијата. Ако асидите не се изградени правилно, ако не “дишат”, ќе има многу влага и кондензат во аглите, а тоа е она што мувлата особено го сака.

Advertisement

Влажноста во домот треба да се измери за да се контролира количината на енергија што се троши при вентилација. Потрошувачката на енергија во куќата ќе се намали со употреба на мерач на влага.

ПРОЗОР – друго критично место

Следствено, „виновниците“ за зголемената акумулација на влага во станот се – прозорци. Редовната вентилација е важна. Нашите домови честопати се „дехидрирани“ поради греењето. Веројатно сте забележале дека во нив се собира многу прашина и има многу статички електрицитет. Тоа е затоа што новите градежни материјали за конструкција на прозорци ги намалуваат загубите на топлина кои беа вообичаени преку старите дрвени прозорци и врати кои не „запечатуваат“. Ако, на пример, инсталираме совршена нова столарија, нема повеќе дизајни. Добивате одлична топлинска и акустична изолација, но без вентилација.Затоа, ако немате софистицирани уреди што ја регулираат размената на воздух во вашиот простор, направете го она што го прават нашите баби – „проветрувајте“ го вашиот дом наутро кога ќе останете и пред спиење. Дури и ако живеете во центарот на градот загаден со смог. Свежината ќе донесе и удобност и чувство на топлина.

Калапот на надворешните sидови значи дека треба да ја поправите фасадата

Над и околу прозорците, во аглите на просторијата, во внатрешноста на надворешните wallsидови, веќе на почетокот на грејната сезона ќе се појави мувла, ако просторот, кој не е доволно термички изолиран, не е проветрен.

Прва помош против мувла, влага и габи

За борба против овој проблем, уверете се во конечното решение – добра изолација на sидови, тавани, фасади. Најефективниот начин да се ослободите од постоечката мувла е да користите 100% алкохол. Ако немате или не можете да добиете сто проценти, експертите препорачуваат да користите најмалку осумдесет проценти алкохол, бидејќи алкохолот ја разредува влагата на која се нанесува. Препорачливо е да ги испрскате местата за мува, а не да ги избришете, така што спорите не се шират понатаму низ просторот за живеење.

Со соодветна вентилација и греење, можно е влажноста да се одржува во дозволената граница во значителен степен. Релативната влажност во станот треба да биде постојана од 65 до 70 проценти. Многу е важно високата влажност што ја создаваме со одредени активности во станот (нашите тела, перење, туширање, готвење итн.) Редовно да се отстранува надвор со вентилација на просторијата.

Не плашете се од студениот воздух – корисно е!

Студениот надворешен воздух што влегува во внатрешноста за време на вентилацијата подоцна ја врзува влагата за себе подоцна за време на греењето. Следниот пат кога ќе го отвори прозорецот, ја напушта просторијата со топол воздух. Студениот надворешен воздух со натопување во топла соба може да го исуши просторот доста добро – дури и за време на дождливото време. Колку е постуден воздухот, толку повеќе водена пареа може да апсорбира. Затоа, со вентилација со ладен воздух во зима, можно е да се отстрани повеќе влага од просторијата отколку во текот на летото.

Advertisement