НОРМАЛНО е понекогаш да се чувствувате тажни, особено како реакција на одреден животен настан. Но, додека тагата е краткотрајна, депресијата е интензивно нарушување на расположението кое не само што исчезнува и во голема мера влијае на секојдневниот живот.

Советничката за ментално здравје Џина Мари Гуарино објаснува дека понекогаш депресијата е ненадејна и предизвикана од специфичен настан, како што е разводот, а понекогаш побавно навлегува во нашите животи.

„Тоа е случај кога некој долго време се справува со тежок или необичен стрес“, изјави таа за The Parade.

Психијатарот Алекс Димитриу вели дека депресијата се развива во текот на неколку недели или месеци. Има еден знак што многумина не го забележуваат на време.

Advertisement

„Првиот знак на депресија е промената на расположението или нивото на енергија. Некој може да биде поуморен од вообичаеното, додека некој друг ќе се налути ако непознат човек случајно налета на улица. Покрај тоа, недостатокот на мотивација е уште еден ран знак. на депресија која често поминува незабележана. на пример, човек сака да лежи наоколу за време на викендите и да не прави ништо, а во недела навечер чувствува страв и вознемиреност поради враќањето на работа“, објасни др. Димитриј.

Луѓето кои страдаат од депресија губат интерес за активности кои порано ги правеле среќни, не сакаат да гледаат луѓе во чие друштво инаку им е удобно и имаат негативни мисли.

“Други знаци на депресија вклучуваат магии за плачење, чести чувства на преоптоварување и промени во апетитот. Депресивната личност може да почне да ја запоставува личната хигиена или да јаде нездрава храна. А зголеменото консумирање супстанци може да биде знак на депресија”, предупредува Гуарино, пренесува Индекс.

Според лекарите, депресијата може да доведе до мисли за самоповредување или самоубиство. Затоа е важно навреме да го препознаете и да побарате помош од стручно лице.

Advertisement