Истражувањата покажаа дека одредени пози за време на спиењето воопшто не се безопасни.

Експертот за проблеми со спиењето, Нарван Амини, потврди дека е откриено дека спиењето на ваша страна е најкорисната положба за вашиот мозок, бидејќи положбата му помага на вашиот мозок да го исчисти интерстицијалниот отпад побрзо од другите позиции.

„Ова води до повеќекратни придобивки, вклучувајќи го и потенцијалното намалување на ризикот од развој на невролошки болести како Паркинсонова или Алцхајмерова болест.

Спиењето на ваша страна генерално се смета за најздрава положба за спиење – тоа е затоа што му дава добра поддршка на ‘рбетот, а исто така го намалува рефлуксот на киселина.

Advertisement

– Ова му овозможува на ‘рбетот да остане во неутрална положба и помага при болки во вратот, рамената и грбот – пишува Real Simple.

Други положби може да доведат до оптоварување на мускулите и вратот.

-Долгото спиење со рака над глава може да доведе до болка. Спиењето со перница што му овозможува на вратот да се одмора под невообичаени агли или спиењето со кренати нозе исто така може да доведе до непријатни ситуации. Дури и спиењето додека седите исправено може да доведе до повреди на главата и вратот, вели Лаури Лидли, претседател на Центарот за дијагностика на спиење во долината.

Друга проблематична ситуација е обично спиењето на стомак, а Лидли ве советува да го избегнувате, доколку е можно.

– Спиењето на стомак може да ги оптоварува грбот и вратот, како и да предизвика поголемо вртење и немир во текот на ноќта, дури и некои органи се во погрешна положба и не можат да се одморат во текот на ноќта – вели таа.

Најдобрата положба за спиење за да избегнете болка? Лидли објаснува дека е добро да се обидете да спиете или барем да заспиете на грб.

– Спијте во рамна положба со рацете на колковите и грбот, ако можете. Спиењето на грб помага во ублажување на болките во вратот, рамената и грбот – додаде таа.

Advertisement