Д-р Бисерка Обрадовиќ апелира на симптомите при временските промени и како да ги ублажите!

Летово сè почести временски промени погодуваат многу, особено хронични пациенти и лица со висок крвен притисок, посочува д-р Бисерка Обрадовиќ за Курир Здравје и не советува како најдобро да се прилагодиме на овие временски промени , да го стабилизираме притисокот. и се чувствуваат добро.

“Со доаѓањето на постуденото време, крвниот притисок се зголемува. Телото сака да ја зачува својата топлина и затоа ги стеснува крвните садови, доаѓа до нивна контракција и поради оваа причина крвниот притисок расте. Кај постарите луѓе крвните садови не се толку еластични , често доаѓа до нерамнотежа на хормоните, па на ваквите временски промени генерално реагираат со зголемување на крвниот притисок“, предупредува д-р Обрадовиќ и додава дека тогаш може да се јават и вртоглавица, главоболка и слабост.

Дополнително, посочува д-р Обрадовиќ, со оглед на тоа што сега притисокот на воздухот е помал, може да настане болка бидејќи нашето тело е составено од најголем процент на вода, па течноста сака да го напушти телото.

Advertisement

„Со вакви временски промени може да се јават вртоглавица, главоболка, слабост, поспаност и болка, особено кај хронични пациенти, а болка може да се појави и на местото на хируршки зафати, бидејќи лузната е фиброзно ткиво кое не може да се прошири. Секогаш апелираме на хроничните пациенти кои терапијата што ја намалуваа во текот на летото додека траеше топлото време, како диуретиците, сега треба полека да се враќаат, но се со консултација со докторот“, посочува докторката.

Ова е идеално време за топлотен удар

Ваквото време е идеално за топлотен удар бидејќи воздухот е заситен со водена пареа, надвор е сè уште релативно топол, па затоа е неопходно да се прилагоди облеката за да се избегне вртоглавица, главоболка и колапс.

„Не смееме да заборавиме да внесуваме доволно количество течности и лесна исхрана, што повеќе свежо овошје и зеленчук. Треба да избегнуваме кафе бидејќи ги стеснува крвните садови , да ги изоставиме енергетските пијалоци, да пешачиме колку што е можно повеќе. возможно од вода и во природа, и треба да се трудиме да имаме квалитетен сон од шест до осум часа секоја вечер . А најважно е насмевка на лицето и позитивност, бидејќи само така ќе го пребродиме ова време. многу полесно се менува“, заклучува д-р Обрадовиќ.

Advertisement