Понекогаш, откако стануваме наутро и гледајќи во огледалото, гледаме дека нашето око е натечено и веднаш размислуваме што да правиме во оваа ситуација. Прво треба внимателно да го слушате вашето тело и да разберете зошто овој проблем се појави, бидејќи без идентификација на причината невозможно е да се започне со лекување.

Причини за отечени очи

Причините поради кои очите се отечени, се најразновидни, но најчесто овој проблем се јавува во услови на висок крвен притисок. Затоа, најпрвин треба да го измерите притисокот.

  • Ако притисокот е нормален, а окото е отечено и црвено, тогаш може да биде предизвикано од:
  • промени во хормоналната позадина (стрес, бременост итн.);
  • прием во пресрет на алкохол или многу солена храна;
  • кршење на срцето или бубрезите.
  • Исто така, ако имате отечен очен капак над вашето око, знајте дека ова е првиот
  • знак на заразни болести како јачменот и конјунктивитисот. Не губи очите на фактот дека во сон може да биде каснат од инсект.

Знајте, исто така, дека очите се орган кој е најчувствителен на дејството на алергените. Тоа е, кога имате отечени очи, можно е дека тоа е алергија .

Advertisement

Како да се лекува отечените очи?

Се разбира, за да се ослободите од отечените очи колку што е можно побрзо, најдобро е да се види лекар. Но, ако сте сигурни за причината што го предизвикала отокот, може да се спроведе третман и дома.

Ако ова е последица на висок крвен притисок, пијте супа од чаша или црн чај со лимон. Обичен пијалок на прочистена негазирана вода ќе помогне ако отокот на очите е предизвикано од хормонални промени.

Кога пиете алкохол или јадете многу солено во вечерните часови, може да се ослободите од ефектите во форма на отечени очи наутро со помош на користени чаеви за чај или исечени парчиња краставици, нанесени на очните капаци. Но, никогаш во овој случај, не користете коцки мраз, ова само ќе предизвика воспаление.

Ако има оток на горните очни капаци, треба веднаш да се консултирате со лекар кој пред да го препише лекот треба да ја утврди причината за ваквото образование. Дефиницијата за точна дијагноза е важна акција, чии резултати се пропишани лекови.

Кога отекуваат возраста на бактериска природа, лекарите препорачуваат антибактериски агенси за очите. Во јачменот се применува антибактериска маст за воспалената област, карактеристична грутка на очниот капак, најмалку 3 пати на ден, додека симптомите не исчезнат целосно, но не помалку од 5 дена, дури и ако симптомите исчезнаа порано. Со бактериски конјуктивитис (црвени очи со гноен исцедок), капките се внесуваат 2-4 пати на ден, додека симптомите не исчезнат целосно, најмалку 5 последователни дена.

Важно е да се запамети дека на било какви антибактериски капки и масти, како и на антибиотици на системско дејство, бактериите можат да развијат стабилност во случај на прекин на третманот веднаш по исчезнувањето на симптомите, во кој случај антибактерискиот лек нема да биде ефективен.

Advertisement