Отстранете ги дамките од хемиско пенкало на лесен начин.

Ако имате деца, веројатно сте сретнале дамки од хемиско пенкало на облека, мебел или дури и ѕидови повеќе од еднаш.

Мастилата во хемиско пенкала обично се на база на вода, на база на алкохол или на база на масло. Тоа значи дека дамката прво треба да се третира со алкохол и вода.

Почнете да ја триете дамката со чист алкохол, а под крпата ставете хартија за да го впие вишокот течност. Ако дамката е стара, прво намачкајте ја со топла вода, додадете малку сок од лимон и по 10 минути исплакнете со топла вода.

Advertisement

Дамките од хемиско пенкало може да ги третирате и со лак за коса. Кога ќе го испрскате јагленосаното место, оставете го да се исуши, а потоа исплакнете со разреден оцет.

Трагите од сино мастило можете да ги отстраните и со раствор од топла вода и алкохол, кој треба да биде во сооднос 3:1.

Местото можете да го истриете со сок од лимон или директно да исечете лимон.

Advertisement