Секоја жена треба да биде свесна за болестите кои можат да се појават на репродуктивните органи. Истовремено треба и да бидат запознаени со различните методи и начини на откривање. Во контекст на погоре споменатото, една од болестите кои е важно навреме да бидат дијагностицирани и лекувани е секако ракот на грлото на матката.
Кои се симптомите и методите за нејзино откривање и која е важноста на редовното ПАП тестирање?

Ракот на грлото на матката претставува неправилен раст, развој и размножување на клетките во грлото на матката. Тоа е втората најчеста причина за смрт кај жените. Овој тип на рак е поврзан со инфекција предизвикана од Хуман папилома вирусот (ХПВ), кој се пренесува преку сексуален контакт и 8 од 10 луѓе (мажи и жени) се иложени на истиот во одреден момент од нивниот живот. Важно е да се знае дека само кај една од илјада жени со оваа вирусна инфекција може да се развие рак.

Симптоми на рак на грлото на матката:
• Крварење помеѓу менструалните циклуси
• Абнормален вагинален исцедок или болка
• Крварење после секс
• Крварење по менопауза

Зошто треба да се направи ПАП тест?

Advertisement

Овој тест може да го спаси животот на пациентот преку откривање на преканцерозни промени во клетките кои подоцна би можеле да се претворат во рак. Ако се открие во рана фаза, третманот за рак на грлото на матката нуди најдобри можности за лекување.

Се смета дека половина (50%) од жените дијагностицирани со рак на грлото на матката не оделе на редовени прегледи. Во САД, инциденцата на смрт од рак на грлото на матката е намалена за 74% благодарение на засиленото ПАП тестирање.
Колку често треба да се направи ПАП тестот?

Се препорачува да се направи еднаш годишно. Со редовните контроли ќе се спречи неконтролиран развој на рак на грлото на матката. Доколку имате или сте имале сексуално преносливи болести, истиот треба да се прави и почесто на секои шест месеци.

Важно е да останете информирани и да бидете во постојан контакт со вашиот гинеколог. Не заборавајте дека нашиот оддел за гинекологија се состои од лекари специјалисти кои можат да ви помогнат за сите ваши проблеми.

Advertisement