Која храна го продолжува животот и го забавува стареењето?

Таканаречените „сини зони“, региони во светот каде живеат најмногу стогодишници, сведочат за улогата што исхраната и навиките ја играат во долговечноста на една нација . Кина и Јапонија се на листата, а жителите на овие земји практикуваат еден обичај (кој не е својствен за „западниот“ свет) кој им помага да го продолжат својот животен век – седат на подот кога јадат .

Кинезите, на пример, јадат само здрава храна и оброци подготвени на таков начин што витамините и минералите минимално се губат. И дава одлични резултати – припадниците на оваа нација живеат во просек подолго од другите.

Сепак, според руската нутриционистка Марина Сорокина, главната заслуга во долговечноста има само една храна која Кинезите ја јадат повеќе од три пати неделно.

Advertisement

„Кинезите го знаат тоа долго време, а неодамна го потврдија и светските научници: туната може да помогне во зачувувањето на здравјето и да го продолжи животот . Оваа риба е многу корисна поради високата содржина на витамини и минерали (селен, фосфор, цинк, железо, магнезиум и сл.) .)“, објасни нутриционистот.
Го подобрува здравјето

Според Сорокина, ако вклучите туна во вашата исхрана, веќе по два месеци можете да забележите позитивни промени во вашето здравје:

пулсот се нормализира и холестеролот се намалува – поради високото ниво на омега-3 масни киселини, туната позитивно влијае на лошиот холестерол, поточно – го намалува. Тоа значи дека ќе се намалат ризиците од срцев удар, мозочен удар и развој на коронарни заболувања.

крвниот притисок се враќа во нормала – ова се должи на високото ниво на калиум во оваа риба. Исто така, ова месо, кое се нарекува „морско говедско месо“, го подобрува целокупното здравје и го намалува товарот на кардиоваскуларниот систем.

стареењето се забавува – надворешните знаци на стареење на телото (седа коса, брчки, старечки дамки на кожата, како и промена во перцепцијата на светот) се појавуваат многу подоцна отколку кај луѓето на иста возраст кои не јадат туна. За ова се одговорни витамините А, Б12, Б6, Ц и Д кои се наоѓаат во оваа риба.

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Advertisement